2017. szeptember 6-án a Fővárosi Bv. Intézet 125. éves fennállásának alkalmából ünnepélyes állománygyűlésnek adott helyet az intézet színházterme. A rendezvény elöljárója Lajtár József bv. vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese volt.

„125 évvel ezelőtt minden a Markóval kezdődött, de a Fővárosi Bv. Intézet igazán a Gyorskocsi és a Venyige utcai börtön csatlakozását követően vált az ország legnagyobb fogvatartotti létszámú intézetévé.” – hangzott el a bevezetőben. Az intézet egykori parancsnokainak nevében – akik közül négyen megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt – Csere László ny. bv. altábornagy úr mondta el köszöntőjét, majd a jelenlegi parancsnok, Cséri Zoltán bv. dandártábornok ünnepi beszédét hallhattuk.

 Fotó: Fővárosi Bv. IntézetA jubileumi évfordulóra Dr. György István, Budapest Főváros kormánymegbízottja – a szervezet munkáját megköszönve – csapatzászlószalag tűzésével fejezte ki nagyrabecsülését és elismerését.

Az ünnepségen több kollégánk is elismerésben részesült, hiszen a parancsnok szerint az Intézet legfontosabb tartóoszlopát az ott szolgálatot teljesítők alkotják, „ők a lélek, ami nélkül a most ünnepelt 125 éves épület csak puszta falakból állna.”

Először azok részesültek elismerésben, akik áldozatos munkájukkal hosszú évekig, évtizedekig járultak hozzá e nagy múltú intézet eredményes működéséhez, vagy nyújtottak támogatást, segítséget a feladatok jogszerű, szakszerű végrehajtásához. Ezt követte a Szent Adorján-napi jutalmak átadása.

Fotó: Fővárosi Bv. IntézetAz ünnepi állománygyűlés után a Magyar Honvédség Központi Zenekarának és Farkas Dénes, a Magyar Nemzeti Színház színművészének közös ünnepi műsorát tekinthették meg a jelenlévők.

Az állománygyűlést követően nagy érdeklődés övezte az intézet életét bemutató 125 évre ítélve című fotókiállítást, illetve az ebből az alkalomból készült, Tamáska Péter: Egy Világváros Három Börtöne a Fővárosi Bv. Intézet története című könyv kiadójától, Kemény Andrástól tudtak meg sok hasznos információt e patinás fegyintézetről.