Január 19-21. között a Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén rendezik a 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, amelyen a büntetés-végrehajtási szervezet is részt vesz.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Humán Szolgálata, Központi Szállítási és Nyilvántartási Főosztálya, valamint a Budapesti Fegyház és Börtön, illetve a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet munkatársai is részt vesznek a háromnapos továbbtanulási kiállításon.

Fotó: BvOP

A büntetés-végrehajtási hivatás iránt érdeklődők tájékozódhatnak a magyar büntetés-végrehajtás felépítéséről, az új börtönökről, a toborzási eljárásról, valamint lehetőségük van arra, hogy megnézzék és kipróbálják a szervezetnél rendszeresített kényszerítőeszközöket, valamint a helyszínen tartózkodó rabomobilt.

Fotó: BvOP

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás azzal a céllal jött létre, hogy választ adjon a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre. Feladata összekapcsolni az egyes szereplőket: a hazai – és külföldi felsőoktatási intézményeket, tankönyvkiadókat, nyelviskolákat, szakképző intézményeket az érdeklődőkkel: a diákokkal, oktatókkal és szülőkkel.
A többnapos seregszemlén mintegy 200 kiállító és közel 30.000 látogató vesz részt évről évre. Közel 50 felsőoktatási intézmény jelenlegi hallgatói-, oktatói adják át a legfontosabb információkat a képzésről, a szokásokról, kollégiumi elhelyezésről, és akár a tanulmányokat követő jövőképről is.

Fotó: BvOP

A börtönök zsúfoltságának csökkentésére létrejött férőhelybővítési program keretében 8 új börtön épül a közeljövőben: Kunmadarason egy ezerfős, míg Ózdon, Kemecsén, Csengeren, Komlón, Békésen, Hevesen és Komádiban egy-egy ötszáz fő elhelyezésére szolgáló bv. intézet. Az új beruházásoknak köszönhetően a börtönök telítettsége várhatóan 100% alá csökken, valamint 2500 új munkahely létesül.

Fotó: BvOP

A most induló képzési ciklusban 476 fő kezdte meg tanulmányait, hogy a kiképzés végeztével büntetés-végrehajtási felügyelőként szolgáljanak majd az új börtönökben. A felügyelők szakképzése Budapesten és a Nyíregyházi Egyetemen zajlik, hat és fél hónapon át. A sikeres vizsgát tett hallgatók büntetés-végrehajtási felügyelő OKJ-s bizonyítványt kapnak, valamint egy olyan biztos megélhetést garantáló beosztást, amely hosszú távon, kiszámítható módon biztosít munkalehetőséget. Az iskola idején már teljes fizetést, térítésmentes szállást, kedvezményes étkezési lehetőséget és utazási költségtérítést biztosít a büntetés-végrehajtás. A képzésben részt vevő valamennyi új munkatárs 2017. január 1-től a büntetés-végrehajtási szervezet állományába került.

Fotó: BvOP

A tanulóknak a rendvédelmi alapfeladatokon túl, – amely jogi, informatikai, kommunikációs, lőelméleti ismereteket, fizikai és angol nyelvi felkészítést is magában foglal – biztonsági és reintegrációs felkészítésen is részt vesznek. A képzés célja, hogy az elméleti és gyakorlati vizsgán majdan megfelelő felügyelők szakmai magabiztossággal, a reintegrációs törekvések szem előtt tartásával, a szakma és a kor elvárasainak megfelelve, professzionálisan végezzék munkájukat a szervezetben.

Fotó: BvOP

A képzés megindításával párhuzamosan a büntetés-végrehajtás továbbra is várja azok jelentkezését, akik a szervezetben szeretnének dolgozni. Jelentkezni személyesen az ország több pontján működő toborzó irodákban lehet, illetve a rOtPjhZFdxOFDair4JzZgdG9ib3J6YXNAYnYuZ292Lmh1 e-mail címen. Az érdeklődők hétköznapokon a 06-1-301-8150-es telefonszámon is kérhetnek információt a toborzással kapcsolatban.