A Pápai Református Teológia meghívására a Győri Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka és evangélikus börtönlelkésze tartott előadást Pápán. Mihály Attila bv. ezredes és Jánosa Attila lelkész érdekes mondanivalóval járultak hozzá ahhoz, hogy a hallgatók betekinthessenek a szürke falak mögé.

Először Jánosa Attila evangélikus börtönlelkész kapott szót, aki a rabok között végzett lelkiszolgálatról beszélt. Érdekes, képekkel is megtámogatott előadása során a fogvatartottak és a hozzátartozók lelkigondozásáról, utógondozásáról vallott. Kiemelte, hogy nagyon fontos a fogvatartottaknak lelki segítséget adni abban a kezdeti ürességben, amikor rádöbbennek: minden, ami őket addig körülvette, hirtelen megszűnt. Sőt, átalakult egy olyan rutinná, ami sokkal ingerszegényebb, sokkal monotonabb, sokkal nehezebben viselhető. Ahogyan a lelkész fogalmazott: megtapasztalják az ürességet. Ekkor kell a lelkigondozás, és ekkor kell az Úr megsegítő és biztató igéje. Ennek hirdetésében segít – többek között – Jánosa Attila.

Fotó: Babos Petra

A másik előadást Mihály Attila bv. ezredes tartotta. Előadása első felében a börtön szervezeti felépítéséről, az itt található munkalehetőségekről beszélt, valamint beszámolt a különböző programokról, a „benti” rendezvényekről és persze a nyílt napokról. Érdekes tükröt tartott elénk, hiszen hajlamosak vagyunk elfelejteni mindazokat, akik fogvatartottként bekerülnek egy-egy fegyházba, börtönbe. Elmondta, hogy ez így nem jó, két szempontból sem. Egyrészt előítéletes és meglehetősen sötét képet rajzoló sztereotípiáinkat hagyjuk érvényesülni ahelyett, hogy valóban tudnánk, mi is zajlik a falakon belül. Másrészt pedig így esély sincs a bűnmegelőzésre, amit a börtönéletbe való betekintés adna. Szerinte ezeknek a problémáknak a megoldása az „átlátszó” börtönfalakban van, azaz: folyamatosan megmutatni az embereknek, hogy milyen is egy börtön, miből is áll a büntetés-végrehajtás, és persze hogy hogyan zajlik a lakók élete. Példát adva és eloszlatva sztereotípiáinkat egyszerre.

Fotó: Babos Petra


Hiánypótló találkozásnak lehettek részesei ezen az estén a jelenlévők. Hiszen kizökkentette őket, új aspektust adott nekik. Megmutatta, hogyan tud egyházi és profán együtt munkálkodni, hogyan tud egy börtön nyitottá válni, hogyan tud egy rab jó példát mutatni.

Forrás: http://evangelikus.hu/cikk/borton-161203