Intézetünk vendége volt 2017. április 17-én dr. Zacher Gábor a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője, akitől a börtönrádióban a mai magyar droghelyzetről kérdeztek a műsorszerkesztők, illetve az érdeklődőknek színvonalas előadást is tartott.

A fogvatartottakkal végzett hatékonyabb prevenciós munkavégzéshez az intézet lehetőséget biztosít arra, hogy olyan vendégeket és előadókat hívhassanak meg, akik előadásaikkal, beszámolóikkal még eredményesebbé teszik ezt a munkát, így meghívásunknak eleget téve vendégünk volt dr. Zacher Gábor főorvos, aki gyakran nevelő céllal is nyilatkozik, amivel fontos információkat képes átadni az embereknek, főleg a fiataloknak.

Fotó: Gy-M-S. Megyei Bv. Intézet

Dr. Zacher Gábor a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán 1986-ban végzett, korábban mentőzött, majd a sürgősségi betegellátásban helyezkedett el, ami azért jelentett számára kihívást, mert ott azonnali döntéseket kellett hoznia, ezt követően 2013-ig a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ klinikai toxikológiai osztályának főorvosa volt. 2014-től pedig a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője. 

A főorvos előadása során bemutatta a mai magyar droghelyzetet. Elmondta, hogy ma Magyarországon 250 új szer van a piacon, ami miatt „nehéz helyzetben van a szakma”.Ezenkívül statisztikai adatokra is rámutatott, miszerint hétvégente 300-350 ezer ember használ valamilyen kábítószert, de ebből csak 20 ezer a függők száma. Az alacsony iskolai végzettségűek 25-27 %-a használt már valamilyen drogot élete során mégis a legveszélyeztetettebbek a fiatalok.

Az ismert szakember azt is elmondta, hogy mennyire fontos a megelőzés szempontjából már gyermekkorban a jó szülői minta, az értékrend és a megfelelő jövőkép kialakítása.