Tizenhat fogvatartott szabadulhat büntetése letöltése után karosszérialakatos OKJ bizonyítvánnyal a Szegedi Fegyház és Börtönből. Az írásbeli és a gyakorlati vizsga után szóban vizsgáztak a tanulók június 6-án, a Nagyfa-Alföld Kft. oktatótermében.

Bozó Bea SZFB

Az oktatott szakma kiválasztásakor elsősorban az volt a fő célkitűzés, hogy a hosszabb ítélettel rendelkező fogvatartottak olyan szakképzettséget szerezzenek, amelyet a büntetés ideje alatt és szabadulás után is hasznosíthatnak – mondta Tóth Ibolya bv. ezredes, a Nagyfa-Alföld Kft. ügyvezető igazgatója.

Bozó Bea SZFB
A tanfolyam két évvel ezelőtt kezdődött a Szegedi Szakképzési Centrum és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, az elméleti és a gyakorlati oktatás a Nagyfa-Alföld Kft. gyártelepén egy hegesztőcsarnokban és egy erre a célra berendezett oktatóteremben volt, a Roncsautó Kft. szakembereinek közreműködésével.
A tizenhat fogvatartott az elmúlt két évben heti három napon, 8 órát ültek iskolapadban, vagy dolgoztak a munkaasztal mellett, formálták a sérült autók alkatrészeit. Május közepén kezdődött a vizsgák sora, először írásban adtak számot tudásukról a tanoncok, majd a gyakorlati vizsgán fémek megmunkálása, fúrás, faragás, előrajzolás, fűrészelés, egyengetés, hegesztés volt a feladatok sorában – mondta Bajáki Imre a vizsgabizottság elnöke.

Bozó Bea SZFB

A megmérettetés sorában ezt volt a legnehezebb teljesíteni a tanulók véleménye szerint, ennek ellenére mindenki megfelelő minősítést kapott, egy tanuló pedig kitűnő eredményt ért el.
Szegedi István gyakorlatvezető oktató elmondta, hogy sok jó szakemberre van szükség és az itt elsajátított tudást a későbbiek folyamán tudják kamatoztatni a frissen végzett karosszérialakatosok. Örömmel mesélte, hogy a szóbeli vizsgán a tanulók egyharmada kiválóan teljesített.

Bozó Bea SZFB
A végzett tanulók természetesen a civil életben megszerezhető szakmunkás bizonyítvánnyal egyenértékű okiratot vehetnek át, melyben nem kerül rögzítésre, hogy a büntetés-végrehajtási intézetben szerezték.