Az 1945-1956 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége a Magyar Börtönügyi Társaság közreműködésével 2016. szeptember 23-án tartotta a Stefánia Palotában a 25 éves jubileumi emlékülését.

Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára, miniszterhelyettes megnyitó beszédében emlékeztetett, hogy újra és újra el kell mondani, le kell írni az üldöztetések szenvedéstörténeteit, hogy arra soha többé ne kerülhessen sor.

Fotó: Politikai Elítéltek Közössége

Az ünnepi konferencia előadásait Valkonyné Csendes Mária főtitkár asszony nyitotta meg. Elsőként Petrusz Tibor, a PEK elnöke szólt a jelenlevőkhöz, visszaemlékezett a 25 évvel ezelőtti szervezet megalakulására. Prof. Dr. Zinner Tibor az 1945-1956 közötti joghalálról beszélt Magyarországon. Ezt követően Dr. Müller Rolf az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti levéltárának történész kutatója a Politikai Rendőrség szerepét, működését, változásait és hatalmát vázolta fel. Az erőszakszervezetek történetének ismertetését folytatta Dr. Okváth Imre történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárának főosztályvezetője, aki a Katonapolitikai Osztály 1945-1949 közötti szervezettörténetét és vezetőségének élettörténetét mutatta be. Előadást követte dr. Estók József nyugalmazott bv. dandártábornok, aki az 1945-1956 közötti büntetés-végrehajtási intézmények történeti kutatásairól számolt be. A konferencia első felének utolsó előadását dr. Bank Barbara történész tartotta, aki a katonai perekről, különös tekintettel a Hadváry- és a Dósa- perről, a katonai kivégzettekről, elítéltekről és internáltakról beszélt.

Fotó: Politikai Elítéltek Közössége

A konferencia második részében Dr. Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja az 1945-1956 közötti egyházi perekről, az egyházi személyeket ért törvénysértő vizsgálatokról szólt. Vincze Gábor történész az Alföldi Fehérgárda mozgalom kialakulásáról, terjeszkedéséről, az ÁVH vizsgálatáról beszélt. A konferencia tudományos részét dr. Kosztolányi Károly volt elítélt zárta megrázó börtönélményeivel. A rendezvényen megjelent MBT tagok változatos témakörökben hallhattak tudományos előadásokat.

Fotó: Politikai Elítéltek Közössége

Az emlékülés lezáró eseményeként egy kiállítást tekinthettek meg a résztvevők, amelyet Schmehl János bv. vezérőrnagy, a Magyar Börtönügyi Társaság elnökhelyettese nyitott meg. A Memento című tárlat tablói a múlt emlékeit megőrizve, fényképfelvételeken és visszaemlékezéseken keresztül adott betekintést a politikai elítéltek fogva tartásának körülményeibe. Vezérőrnagy Úr emlékeztetett arra, hogy az elmúlt rendszer jogtalan meghurcoltatásai sem tudták megtörni a politikai elítéltek lelkét, nem tudták náluk elérni, hogy fejet hajtsanak és lemondjanak az emberi lét két legfontosabb alapértékéről: a tisztességről és a becsületről. Kiemelte, hogy Magyarország Kormánya napjainkban új értékalapokra helyezte a büntetés-végrehajtás munkáját, amelynek fontos állomása a rendelkezésre álló új jogi szabályozás, az infrastruktúra bővítése és modernizálása.