A börtönrádió vendége volt Kaliba Edit rendőr alezredes a Győri Városi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője, aki a drogprevencióról beszélgetett a rádió szerkesztőivel.

A fogvatartottakkal végzett hatékonyabb prevenciós munkavégzés érdekében az intézet olyan vendégeket hív meg, akik előadásaikkal és beszámolóikkal még eredményesebbé teszik ezt a munkát.
Ennek a felkérésnek tett eleget Kaliba Edit is, aki először magáról, majd a munkájáról és végül a prevencióról beszélt a börtönrádiónak.

Fotó: Gy-M-S Megyei Bv. Intézet

Az alezredes bemutatkozáskor elmondta, hogy több mint 20 éve van a rendőri pályán. Annak ellenére, hogy eredeti szakmája pedagógus, mindig is vonzotta a rendőri pálya. Először a bűnügyi osztályra került, majd a bűnmegelőzés, amelyben most is tevékenykedik, a Bűnmegelőzési Alosztály vezetője.
A rádió szerkesztőivel folytatott beszélgetés során ismertette a rendőrség bűnmegelőzési munkáját és annak programját.

Elmondta, hogy a prevenció már egészen kiskorban megkezdődik, kollégáival bűnmegelőzési programot tartanak már az óvodákban „Ovizsaru” néven, melynek folytatása a „DADA” program, az iskoláskorú gyermekek számára. Végül a serdülőket, a fiatal felnőtteket is megszólítják az „ELLEN-SZER” elnevezésű programjukkal a középiskolákban.

Kaliba Edit szerint a gyerekek mindenre fogékonyak ezért fontos, hogy már kiskorban megkezdődjön a biztonságra nevelés, azonban azt is hangsúlyozta, hogy akinek egyszer „megcsúszott” az élete, még mindig van út visszatalálni a társadalomban.