Immáron harmadik alkalommal nyitotta meg kapuit a Szombathelyi Törvényszék a Múzeumok Éjszakája sorozat keretén belül július 2-án, és adott otthont már hagyományosan a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet kiállításainak és programjainak is.

Mindig nagy érdeklődéssel várják Szombathely polgárai a város által felkarolt programsorozatot, amely két hétvégén, hét helyszínen ad lehetőséget arra, hogy a felnőttek és gyermekek a színvonalas tárlatok és kiállítások megtekintésén túl, színes, tematikus programokkal tölthessenek el jó pár órát, akár éjszakába nyúlóan, és élményekkel gazdagon térhessenek haza. Minden évben csatlakozik a programhoz az Iseum, a Smidt Múzeum, a Vas Megyei Levéltár, a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a Vasi Skanzen, és a Szombathelyi Törvényszék.

Forrás: Tánczos Mihály 112 Press
A Szombathelyi Törvényszék, mint a szombathelyi börtön együttműködő partnere, idén is több tárgyalóban adott helyszínt a bv. intézet bemutatkozásához.

Forrás: Tánczos Mihály 112 Press

Az estét Dr. Stift Zoltán Angelico atya börtönlelkész színvonalas, elgondolkodtató és tartalmas előadása nyitotta a Törvényszék impozáns nagytárgyalójában.

Forrás: Szombathely

Az előadót Dr. Andor Szabolcs törvényszéki elnök mutatta be a közönségnek és köszöntötte valamennyi megjelentet.

Forrás: Tánczos Mihály 112 Press

Angelico atya "Büntetés és irgalom" címmel beszélt az igazságszolgáltatás és az isteni irgalom együttállásáról, a megbocsátás és a büntetés kiszabás egyensúlyáról. Az előadás alatt a börtönlelkész témához illő rajzait, azok születését követhette nyomon a közönség a kivetítőn. 

Forrás: Szombathely

Majd az előadás bizonyos pontjain a rajz és a lelkész által élőben előadott, hozzá illő énekek harmóniáját is élvezhette a hallgatóság. Mindezeket természetesen nagy tapssal jutalmazták a vendégek. 

Forrás: Tánczos Mihály 112 Press
Ezt követően Tóth Tamás Tibor bv. dandártábornok, a szombathelyi börtön parancsnoka köszöntötte a megjelenteket. Beszélt a bv. intézetben zajló munkavégzésről, a reintegráció fontosságáról, a fogvatartottak által rendszeresen végzett jóvátételi munkáról is. Ez utóbbi tevékenység ékes példájaként mutatta be a parancsnok annak a nyolc olajfestménynek az elkészítését is, amelyek ünnepélyes átadására is sor került. 

Forrás: Szombathely

Elmondta, hogy a rétegelt farostlemezre készült olajfestmények egy lelkes fogvatartott kezemunkáját dícsérik. A műalkotásokat Angelico atya tervezte, rajzolta, végül az ő irányításával és segédletével töltötte meg színekkel a fogvatartott.

Forrás: Tánczos Mihály 112 PressEzt követően a szomszéd gyermekmeghallgatóban ünnepélyes keretek között át is adták a témához illő képeket. Angelico atya elmondta, hogy ebből három festmény a három isteni erényt, a hit, a remény, és a szeretet erényét jeleníti meg, míg további négy a sarkalatos erényekét, ezek az okosság, az igazságosság, a mértékletesség, és az erősség.

Forrás: Tánczos Mihály 112 Press

A megjelentek sok kérdéssel lepték el a pap-művészt, aki készségesen válaszolt az érdeklődőknek.

Forrás: Tánczos Mihály 112 Press
A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet ezen kívül kiállított egy zárkabelsőt és felszereléseit is. Itt egy projektoros kivetítő segítségével Némethy Sándor bv. alezredes folyamatosan tájékoztatta a megjelent érdeklődőket az intézeti munkáról.

Forrás: Szombathely
Egy másik tárgyalóban kaptak helyet a fogvatartottak által szintén jóvátétel keretében előkészített origami hajtogatáshoz szolgáló színes papírhalmok, amelyekből a gyermekek és szüleik gyönyörű papírcsodákat készíthettek.

Forrás: Szombathely

Lelkes kolléganők tanították meg a hajtogatás rejtelmeit, amelynek szintén nagy sikere volt.

Forrás: Szombathely
Bemutatkozott teljes felszereléssel a műveleti csoport is, akiket két kolléga képviselt, de az érdeklődők láthatták és magukra is ölthették a fegyőrök védőfelszereléseit.

Forrás: Szombathely

Sőt a mozgáskorlátozó eszközök használatát is kipróbálhatták a vendégek. A folyosó végén pedig a lézeres célbalövéssel tehették magukat próbára a vállalkozó kedvű látogatók.  

Forrás: Szombathely

Minden helyszínünkön folyamatos volt a sorbaállás. Nagyon sok felnőtt és gyermek az éjszakába nyúlóan is kíváncsi volt a kiállított, bemutatott eszközökre és tárgyakra.  

Forrás: Szombathely
Lehetőség nyílt ezen az éjszakán bírósági sétán is részt venni, kipróbálni a bűnmegelőzési totót, beülni rendhagyó tárgyalásokra, vagy éppenséggel egy ügyész, egy ügyvéd szerepébe, de akár a rabok klasszikus csíkos ruhájába is bújni.

Forrás: Tánczos Mihály 112 Press

Aki kíváncsi volt a bíróság udvarán kipróbálhatta a rabomobilt, vagy éppen egy retró rendőrségi autót.
Sikeres, programokban gazdag éjszaka volt a Törvényszéken, amely igazi feltöltődést, élményeket és maradandó emlékeket adott mindenkinek.

Forrás: Szombathely

Forrás: Szombathely

Forrás: Szombathely

Forrás: Szombathely