20. Múzeumok Majálisa 2015. május 16-17.

Publikálva: 2015. május 20.

Idén 20. alkalommal rendezte meg a Magyar Nemzeti Múzeum Budapesten a Múzeumok Majálisát. Sokadik alkalommal képviseltette magát a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum is ezen a rendezvényen. Szem előtt tartva, hogy ebben az évben a fő témakör "a tegnap történelme, a jövő embere", kiállításunkat ennek szellemében alakítottuk ki.

A Múzeumok Majálisa ma már egy olyan rendezvény lett, amelynek segítségével száznál több múzeum, de maga a múzeumügy, valamint a minisztériumi és az ágazati szakpolitikai célok is egymást erősítve, mással össze nem hasonlítható promóciós erővel tudnak megjelenni a közgyűjtemények legnagyobb ünnepén. Fotó:Börtönmúzeum,Kovács István


Az idei év majálisa teljesen más volt, mint az előző években. Máshogy szórakoztatott, más kérdései és szükségszerűen más válaszai voltak, mint egykor. Tavaly a modern Múzeumok Majálisa angol nyelvű programjai és színes forgataga külföldi turistákat, míg társasjátékai, izgalmas szakmai és minőségi ismeretterjesztő programjai, szórakoztató és igényes kínálata új korosztályokat - főként az eddig nehezen megszólítható fiatal felnőtteket - csábította be.

A Börtönmúzeum a szakmai megjelenés mellett az érdeklődők részére interaktív látogatásra adott lehetőséget, elsősorban a XIX. századi börtönépítészet bemutatásával és a büntetés-végrehajtás mindennapi kellékeinek felvonultatásával.

Fotó: Börtönmúzeum,Kovács IstvánA látogatóknak alkalma nyílt az eszközök kipróbálására és fényképeket is készíthettek. Lehetőséget biztosítottunk továbbá a fogvatartottak által készített teremékek megtekintésére is. A szakmai bemutató mellett a látogatóknak aktív részvételt biztosítottunk az eseményeken, mint például beöltözés, eszközök kipróbálása, ezzel még inkább felkeltve érdeklődésüket a téma iránt. Tárlatvezetőink pedig korhű ruhában vonultak fel a rendezvényen.  

Különböző feladatokkal és interaktív dolgokkal készültünk a Múzeumok Majálisára. Az emberek megtapasztalhatták, hogyan is zajlik az intézetben egy beszélő. A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben dolgozó két kolléga elvállalta, hogy beöltözik rabruhába és egy beszélgetés keretében kérdéseket tehettek fel nekik a látogatók a börtönélettel kapcsolatosan.

Fotó: Börtönmúzeum,Kovács IstvánA gyerekek kipróbálhatták, hogyan is működik egy zárkaajtó és milyen technikával kell megbilincselni a fogvatartottakat. Ha ezt a próbát teljesítették, akkor tiszteletbeli smasszerrá fogadtuk őket.

Évek óta fontos kelléke a Majálisnak az álló kaloda és a deres. Ezt előszeretettel kipróbálta a nézőközönség, amit egy fotóval is megpecsételtek. Különféle feladatsorokat is kitölthettek a családok a börtönkifejezésekkel, szlenggel kapcsolatban. 
 


Fotó: Börtönmúzeum,Kovács István

Fotó: Börtönmúzeum,Kovács István

Fotó: Börtönmúzeum,Kovács István

Fotó: Börtönmúzeum,Kovács István

Fotó: Börtönmúzeum,Kovács István

Köszönöm kollégáimnak, hogy jelenlétükkel megtisztelték a 2015. május 16-17-én rendezett Múzeumok Majálisát, valamit szakmai tudásukkal emelték a rendezvény színvonalát!

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció