A Magyar Politikai Elítéltek Közösségének jubileumi emlékülése

Publikálva: 2016. szeptember 30.

Az 1945-1956 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége a Magyar Börtönügyi Társaság közreműködésével 2016. szeptember 23-án tartotta a Stefánia Palotában a 25 éves jubileumi emlékülését.

Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára, miniszterhelyettes megnyitó beszédében emlékeztetett, hogy újra és újra el kell mondani, le kell írni az üldöztetések szenvedéstörténeteit, hogy arra soha többé ne kerülhessen sor.

Fotó: Politikai Elítéltek Közössége

Az ünnepi konferencia előadásait Valkonyné Csendes Mária főtitkár asszony nyitotta meg. Elsőként Petrusz Tibor, a PEK elnöke szólt a jelenlevőkhöz, visszaemlékezett a 25 évvel ezelőtti szervezet megalakulására. Prof. Dr. Zinner Tibor az 1945-1956 közötti joghalálról beszélt Magyarországon. Ezt követően Dr. Müller Rolf az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti levéltárának történész kutatója a Politikai Rendőrség szerepét, működését, változásait és hatalmát vázolta fel. Az erőszakszervezetek történetének ismertetését folytatta Dr. Okváth Imre történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárának főosztályvezetője, aki a Katonapolitikai Osztály 1945-1949 közötti szervezettörténetét és vezetőségének élettörténetét mutatta be. Előadást követte dr. Estók József nyugalmazott bv. dandártábornok, aki az 1945-1956 közötti büntetés-végrehajtási intézmények történeti kutatásairól számolt be. A konferencia első felének utolsó előadását dr. Bank Barbara történész tartotta, aki a katonai perekről, különös tekintettel a Hadváry- és a Dósa- perről, a katonai kivégzettekről, elítéltekről és internáltakról beszélt.

Fotó: Politikai Elítéltek Közössége

A konferencia második részében Dr. Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja az 1945-1956 közötti egyházi perekről, az egyházi személyeket ért törvénysértő vizsgálatokról szólt. Vincze Gábor történész az Alföldi Fehérgárda mozgalom kialakulásáról, terjeszkedéséről, az ÁVH vizsgálatáról beszélt. A konferencia tudományos részét dr. Kosztolányi Károly volt elítélt zárta megrázó börtönélményeivel. A rendezvényen megjelent MBT tagok változatos témakörökben hallhattak tudományos előadásokat.

Fotó: Politikai Elítéltek Közössége

Az emlékülés lezáró eseményeként egy kiállítást tekinthettek meg a résztvevők, amelyet Schmehl János bv. vezérőrnagy, a Magyar Börtönügyi Társaság elnökhelyettese nyitott meg. A Memento című tárlat tablói a múlt emlékeit megőrizve, fényképfelvételeken és visszaemlékezéseken keresztül adott betekintést a politikai elítéltek fogva tartásának körülményeibe. Vezérőrnagy Úr emlékeztetett arra, hogy az elmúlt rendszer jogtalan meghurcoltatásai sem tudták megtörni a politikai elítéltek lelkét, nem tudták náluk elérni, hogy fejet hajtsanak és lemondjanak az emberi lét két legfontosabb alapértékéről: a tisztességről és a becsületről. Kiemelte, hogy Magyarország Kormánya napjainkban új értékalapokra helyezte a büntetés-végrehajtás munkáját, amelynek fontos állomása a rendelkezésre álló új jogi szabályozás, az infrastruktúra bővítése és modernizálása.

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció