Akiket minden szinten tisztelnek

Publikálva: 2017. február 3.

Erősek, elszántak és professzionálisan végzik a munkájukat a Budapesti Fegyház és Börtön szolgálati kutyái. Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedben szinte csak azokat a versenyeket nem nyerték meg, ahol el sem indultak.

1988 óta dolgoznak szolgálati kutyák a Gyűjtőben. A kutyatelep jelenlegi vezetője, Madarász Zsolt c. bv. törzszászlós is ”régi motoros”, a 80-as évek végén a Komondor Kommandónál szolgált, mint terrorelhárító. Jelenlegi társával, Kennyvel, a belga juhásszal 2013 óta szinte minden versenyt megnyernek.

Forrás: BFB


A törzszászlós vallja, megfelelő kapcsolat kell kutya és ember között ahhoz, hogy a páros sikeresen oldhassa meg a szolgálatban felmerülő kihívásokat. „A nagyobb fogvatartotti létszám és a mozgatások megnövekedett számai miatt egyre több a feladatunk. Épp ezért, az intézetben dolgozó kutyavezetőkkel folyamatosan képezzük a kutyákat és magunkat, hogy mindig helyt tudjunk állni” – mondja Madarász Zsolt, hozzátéve, hogy a kutyák megjelenése a legtöbb esetben prevenciós jellegű, könnyebben megelőzhetők a kényszerintézkedések, ha kiderül, hogy egy szolgálati kutya ugat a körleten.

Forrás: BFB


Kenny kemény, jó felépítésű kutya, épeszű ember nem száll vele szembe, mert vezetőjével rendkívül hatékony párost alkotnak. A lassan nyugdíjba készülő belga juhász négy hónapos kora óta dolgozik a törzszászlóssal, így volt idejük kialakítani a közös rutint, tudják, hogy minden helyzetben számíthatnak egymásra. „Fontos a helyzetfelismerés, hogy megfelelő pozícióban álljak fel, akkor egészen biztos, hogy a kutya nem hibázik. Teszi, amire kiképzést kapott.”


Van a C-objektumban lévő kutyatelepen olyan rottweiler is, aki a kiképzési lehetőségeken túl is megmutatta, mekkora elszántság van benne, ha a feladatot kell végrehajtani:a kutya szeme alatt ugyanis két vágás mutatta, hogy akár a NATO-drót sem jelent akadályt, ha valakit el kell kapnia.
Kenny sem szokott hibázni, szerencsére erejét és tudását elsősorban kiképzésen, bemutatókon és verseny közben mutatja csak meg. A Gyűjtő lakói már tudják, hogy a kutyavezetők kutyáikkal, minden helyzetben jogszerűen, szakszerűen és az arányosság követelményének megtartása mellett eredményesen intézkednek.


Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció