Átadták az Állampusztai Országos Bv. Intézet új körletépületét

Publikálva: 2016. október 26.

Október 26-án Csóti András bv. altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka ünnepélyes keretek között adta át az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet solti objektumának új fogvatartotti körletépületét. A 730 millió forintos, fogvatartotti munkáltatás bevonásával készült beruházás révén 108 férőhellyel, mintegy 920-ra nőtt az állampusztai börtön befogadóképessége.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Ünnepi beszédében Csóti András bv. altábornagy felelevenítette, hogy a közelmúltban számtalan új fejlesztést valósított meg a szervezet, amelyek mindegyike a kiemelt célokhoz, a teljes foglalkoztatás megvalósításához és a férőhelybővítéshez kapcsolódtak. A jelentős eredmények között említette többek között a legutóbbi beruházást, amelynek köszönhetően a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet területén és a Pálhalmai Agrospeciál Kft. üzemeltetésében működő, és október 25-én átadott megújult higiénikus mosoda újabb 150 fogvatartott számára biztosít munkalehetőséget. Ezt jó példának nevezte, ami azt is bizonyítja, hogy a büntetés-végrehajtás  zökkenőmentesen, eredményesen és maradéktalanul képes megvalósítani a számára kitűzött célokat.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Csóti András örömét fejezte ki, hogy az új, európai színvonalú solti körletépület a kor biztonsági kihívásainak, a jog- és szakszerű fogvatartás minden követelményének megfelelő környezetet biztosít majd az itt elhelyezendő fogvatartottaknak, egyúttal kiváló munkakörülményeket biztosít az itt dolgozók számára is. Ezt követően a kormány férőhelybővítési programjával kapcsolatban kiemelte, hogy a 2018-ig megépülő kilenc új börtön biztosítéka a korszerű és modern büntetés-végrehajtási rendszernek. A hatezer új férőhely kialakítása várhatóan 100 százalék alá csökkenti a börtönök telítettségét, a 2500 új munkatárs pedig tovább növeli a szakmai hatékonyságot.

Az országos parancsnok emlékeztetett rá, hogy 2010-ben új korszak kezdődött a magyar büntetés-végrehajtás történetében, hiszen a szervezet a Belügyminisztérium irányítása alá került és megújultak a belső szakmai célkitűzései. Megfogalmazódott a munka törvényi alapjainak megújítása is. Ennek eredményeként az Országgyűlés 2013-ban elfogadta az új büntetés-végrehajtási kódexet, amely 2015. január 1-jével lépett hatályba. Az új törvény egyik hangsúlyos feladata a fogvatartottak foglalkoztatásának megoldása volt, hiszen a reintegráció egyik legfontosabb eszköze a munkavégzés, valamint a tanulás, az új ismeretek szerzése – fogalmazott. A büntetés-végrehajtási rendszerben a 2010-ben még 60 százalék körüli foglalkoztatási mutató jelenleg 87 százalék – mondta, hozzátéve, hogy megoldásra vár ugyanakkor a túlzsúfoltság felszámolása is. A solti, új fogvatartotti körlet is ennek a programnak a része.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Füzesi Viktor bv. ezredes, az Állampusztai Országos Bv. Intézet parancsnoka a beruházásról elmondta: az új körlet mellett egy új szennyvíztisztító-telepet is üzembe helyeztek. Az idén márciusban megkezdett munkák során a mintegy 1200 négyzetméter alapterületű épületben harminchat – köztük egy mozgáskorlátozottak elhelyezésére szolgáló –, egyenként háromfős zárkát alakítottak ki. Az épület mellett a régi biztonsági kerítést is újra cserélték és csaknem két kilométer hosszan bővítették.

 

 

Új ivóvíz-gerincvezetéket építettek, a tartalék energiaellátást biztosító aggregátort pedig korszerűbbre cserélték. Az épület felszerelését, a zárkák belső berendezését a belső ellátás keretében a büntetés-végrehajtás 100 százalékig állami tulajdonú és fogvatartottak foglalkoztatását ellátó gazdasági társaságai gyártották.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

A beruházással a büntetés-végrehajtási szervezet harminchat új munkahelyet is teremtett – mondta Füzesi Viktor, majd bejelentette, hogy az állampusztai fejlesztések következő ütemében jövő tavasszal megkezdődhet egy újabb, "F" jelű körletépület építése, amivel további 146 férőhellyel bővül az intézet.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Az ünnepélyes szalagátvágást követően, és az új körletrész megtekintése után a hagyományokhoz híven a vezetők még egy facsemetét is elültettek. 

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció