Átadták az új mosodát

Publikálva: 2016. október 25.

Ünnepélyes keretek között október 25-én adták át a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet III. objektumában kialakított új higiénikus mosodát. A beruházás több mint 400 millió forintból, fogvatartotti munkáltatás bevonásával valósult meg. Az üzemben három műszakban összesen 150 fogvatartott végezhet majd munkát.

Fotó: BvOP - Apró AndreaA rendezvény résztvevőit Cséri Zoltán bv. dandártábornok, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka köszöntötte, majd átadta a szót Szántó Józsefnek, a Pálhalmai Agrospeciál Kft. ügyvezető igazgatójának, aki a beruházás eredményeit ismertette. Szántó József kiemelte, hogy az új mosodában partnereiknek olyan minőségi szolgáltatást fognak nyújtani, ami versenyképes, magas színvonalú és a társadalom szempontjából is hasznos. Egyúttal köszönetet  mondott a támogatóknak és segítőknek, akik hozzájárultak a beruházás megvalósulásához. Végezetül a résztvevőket biztosította arról, hogy nagy lelkesedéssel, a jó gazda gondosságával, valamint a jogszabályoknak és az elvárásoknak megfelelően üzemeltetik majd a mosodát.  

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Az ünnepség elöljárója Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára volt, aki beszédében a beruházás jelentőségére hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy ezzel a fejlesztéssel újabb képességgel bővült és nagyobb hatékonysággal tud működni a büntetés-végrehajtás, amelynek munkáját és fejlesztéseit továbbra is mindenben segíti majd a kormány. Az államtitkár megjegyezte, hogy a szervezetnél végzett szakmai munka hosszú idő óta eredményes, hiszen 2010 óta töretlen a fejlődés a fogvatartottak foglalkoztatásában. Ezt bizonyítja, hogy a fogvatartottak foglalkoztatása 2010 óta a korábbi mintegy 60 százalékról 87 százalékra nőtt. Előrevetítette: a jövőben is sok feladat hárul majd a büntetés-végrehajtásra a börtönépítések miatt.

fotó: BvOP Apró Andrea

Tasnádi László hangsúlyozta: a társadalom és a kormány jogos elvárása, hogy minden munkaképes fogvatartott dolgozzon. Ez természetesen a büntetés-végrehajtás számára is az egyik kiemelt feladat, ugyanis a munkavégzés a reintegráció rendkívül fontos eszköze, amely rendszeres életvitelhez szoktat, elősegíti az önbecsülés és a felelősségérzet növekedését, lehetővé teszi a tartási költségekhez hozzájárulást, és a tartalékolást a szabadulásra.

 

Fotó: BvOP - Apró Andrea

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben korábban is működött egy kisebb mosoda, amely elsősorban a fogvatartotti formaruhák tisztítását végezte. Az épület átépítésében és felújításában természetesen a fogvatartottak is részt vettek: húsz rab közel 15 ezer munkaórában dolgozott a mosoda kialakításában. A beszédeket követően és az ünnepélyes szalagátvágás után a résztvevők megtekintették az új mosodát.

Fotó: BvOP - Apró AndreaAz új üzem teljes mértékben megfelel a higiénikus mosoda követelményeinek, az energiatakarékos működést a lehető legkorszerűbb technológiai berendezések biztosítják. A mosodát a jelenleg legmodernebb gőzfejlesztő látja el energiával.

Fotó: BvOP - Apró Andrea


A büntetés-végrehajtási szervezet mosodai szolgáltatását a Pálhalmai Agrospeciál Kft. két üzemében, a pálhalmai börtönben és a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet III. objektumában kialakított mosodában végzi. A két mosoda összesen 3 millió kilogramm textilt képes kezelni évente, ezzel a büntetés-végrehajtás cége egyike lett az ország legnagyobb ágazati szolgáltatóinak.

Fotó: BvOP - Apró Andrea


A Pálhalmai Agrospeciál Kft. a tizenkét 100%-ban állami tulajdonban lévő büntetés-végrehajtási gazdasági társaság egyike. A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén működő, sokrétű tevékenységet folytató kft. jelenleg 650-700 fogvatartottnak biztosít munkát, tevékenysége alapvetően mezőgazdasági jellegű, azonban a növénytermesztés és az állattenyésztés mellett egyre jelentősebb a cég ipari-szolgáltatási profilja.
A kft. mosodai partnereinek nagy része állami intézmény, de a kórházakon és a börtönökön túl piaci megrendelőknek, kollégiumoknak, neves szállodáknak is dolgoznak az elítéltek.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció