Bűnmegelőzési célú előadás Dévaványán

Publikálva: 2016. szeptember 20.

A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön Börtönmúzeuma jóvoltából a bv. intézet szakemberei bűnmegelőzési célú előadásokat tartottak a Békés megyei Dévaványán, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum közelmúltbeli rendezvényén.
Egy időben két helyszínen is, a Ványai Ambrus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában és a Gyulai Szakképzési Centrum Dévaványai Szakképző Iskolája és Kollégiumában hallhatták az érdekes, és minden bizonnyal hasznosítható előadási anyagot a tanulók és kísérő tanáraik.

A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön börtönmúzeuma mozgó kiállításával és előadásaival két helyszínen járt a Békés megye északi részén található Dévaványán. A bv. intézet szakemberei bűnmegelőzési célú előadásait egy időben két helyszínen is hallhatták a tanulók. A Ványai Ambrus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából 199 tanuló és 16 kísérő tanár vett részt a programon. A Gyulai Szakképzési Centrum Dévaványai Szakképző Iskolája és Kollégiumból 125 középiskolás diák és 14 kísérő tanár volt jelen.

Fotó: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Még a rendezvény előtt Mile Lajos, Dévaványa alpolgármestere, a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke elmondta: a KEF rendezvényén tartott már előadást dr. Zacher Gábor, a nemzet toxikológusa, Zahorán Ádám ultrafutó is beszámolt a sportos élményeiről. Nemrég Sátoraljaújhelyre kirándultak, ahol meglátogatták az ottani Börtönmúzeumot is – akkor merült fel, hogy a büntetés-végrehajtási intézet szakemberei is tartsanak előadást a fiataloknak.

Az előadások egyik leglátványosabb része volt, amikor a diákok megnézhették belülről a rabomobilt, vagyis azt a járművet, amivel a fogvatartottakat szállítják, előállítják. Az előadásokon pedig arról is szó esett, hogy miként töltik a hétköznapokat az elítéltek a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben. Több információ volt olvasható a plakátokon, a kiállítási molinókon, valamint meghökkentő videókat is levetítettek a fiatalok számára arról, mi számít bűncselekménynek, hogy előzhetik meg az áldozattá válást.

Fotó: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Ahogy az előadásban, úgy az egyik videóban az internet veszélyeire hívták fel a figyelmet: miért kell óvatosnak lenni, miért nem szabad figyelmetlennek és hiszékenynek lenni. Nem ajánlott személyes adatokat megosztani a közösségi portálokon, illetve olyan dolgokat, például fényképeket, amikkel mások visszaélhetnek, amik később – például felvételinél, állásra jelentkezésnél – kellemetlenek lehetnek. Téma volt a Cyberbullying, vagyis az a bűncselekmény, mikor az interneten keresztül zaklatják a fiatalokat.

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció