Együtt a dohányfüstmentes életért

Publikálva: 2016. szeptember 14.

„Csak néha egyszerűen nem sikerül azt az életet élnünk, amelyiket szeretnénk. Mert… bizonyos dolgok rabjai vagyunk. Belőlük vagyunk összerakva.” (Jo Nesbø)

Idén ismét lezajlott egy kiscsoportos foglalkozássorozat a dohányzásról való leszokás támogatására Dr. Bazsika Erzsébet, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Intézet osztályvezető főorvosa vezetésével, és Rezsőfi Johanna bv. hadnagy, reintegrációs tiszt támogatásával. A foglalkozások az általuk ismert módszereken alapultak.

Az első lépés egy egész intézetre kiterjedő kérdőíves kutatás volt, amely alapján felmérték a dohányzási szokásokat, és hogy megközelítőleg hány embert érdekelne a leszokás. Az első foglalkozás tájékoztató jellegű volt. A doktornő előadás formájában beszélt a dohányzásról, annak káros következményeiről, a leszokás lépcsőiről. 

Fotó: Gy-M-S Megyei Bv. Intézet

Aki az első találkozáskor úgy döntött, hogy részt kíván venni a csoport munkájában, az egyúttal a közösen lefektetett szabályokat is elfogadta. A csoportban elhangzó személyes jellegű információkat nem lehetett kivinni a csoportból: egymás véleményét, mondanivalóját tiszteletben kellett tartani; kritikát természetesen meg lehetett fogalmazni, de kizárólag kulturált és építő jelleggel. A jelentkezőkből héttagú csoport állt össze. Mindannyian előzetes letartóztatott férfiak. Közülük két fő időközben szállításba került, egy fő pedig szabadult, így a létszám négyre csökkent. A foglalkozások a kultúrtermekben zajlottak nyolc héten keresztül.

A foglalkozások kezdetén beszámolt mindenki arról, hogy hány éve, mennyit dohányzik és milyen típusú cigarettát szív. Feltárták a motivációkat is, hiszen arra kérdésre is megkeresték a válaszokat, hogy ki mi miatt tenné le a cigarettát. A válaszok pedig egyértelműek voltak; volt, aki azért kívánt megszabadulni káros szenvedélyétől, hogy gyermekének ne kelljen passzív dohányossá válnia, volt, aki pénzt akart megspórolni a családjának, de akadt olyan is, aki önmagának akarta bizonyítani, hogy tud változni, változtatni. 

Fotó: Gy-M-S Megyei Bv. Intézet

A kezdeti szkepticizmus, ellenállás után – hogy a börtönkörülmények okozta stressz lehetetlenné teszi a leszokást – váratlanul két fő nemdohányzó zárkába kérte az áthelyezését. Eltökélték, hogy leszoknak. Az áthelyezés megtörtént. Egyikük rövidesen visszakérte magát dohányzó zárkába: mégsem tudta letenni a cigarettát. A többiek az ülések előrehaladtával arról számoltak be, hogy már nem olyan automatikusan nyúlnak a cigaretta után. Megfigyelték, hogy mikor érzik legnagyobb szükségét, hogy rágyújtsanak, amihez képest a következő lépcső volt, hogy kevesebb szálat kezdtek szívni naponta. Az elért eredményeket egyrészt egy füzetben jegyezték fel, másrészt a kilélegzett szénmonoxid-mérő készülék számszerűen mutatta a változást. A keletkező feszültség feloldására relaxációs technikát gyakoroltak. Ahhoz, hogy a megszokott mozdulatsor (cigitekerés, rágyújtás) helyett más mozdulatsor váljon megszokottá, cérnaképek készítéséhez kaptak alapanyagot a résztvevők.  

Fotó: Gy-M-S Megyei Bv. Intézet

A foglalkozás eredményeképpen egy fő leszokott, három pedig beszámolója és a mért adatok alapján csökkentette a naponta elszívott cigaretták számát. Bár az elért eredmény kevésnek tűnhet, azonban úgy véljük, ha már egyetlen embert megszabadítottunk a rákos megbetegedés vagy a szívroham kockázatától – amit a dohányzás igazoltan okozhat – munkánk nem volt hiábavaló.

Fotó: Gy-M-S Megyei Bv. Intézet

A főorvos asszony által benyújtott pályázatnak köszönhetően az intézet egy kilélegzett szénmonoxid-mérő készülékhez is hozzájutott, amit az önkormányzat tartós használatra az intézet rendelkezésére bocsátott. A börtönrádió pedig riportot ígért a sikeresen leszokó fogvatartottal, hogy a többi dohányzó fogvatartott előtt is követendő példaként szerepeljen. 

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció