Elítéltek karácsonyi műsora a hátrányos helyzetűekért

Publikálva: 2016. december 23.

Kecskeméti elítéltek adtak műsort az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthonában (ÉNO) élőknek és az SOS Gyermekfalu lakóinak. A hátrányos helyzetben lévő fiataloknak nem mindennapi előadásban volt részük azáltal, hogy elítéltek idézték meg számukra az ünnepi hangulatot.

A Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet a bv. szervezet országos jóvátételi programjához csatlakozva kereste meg a rászorulókat különböző felajánlásokkal, hogy segítsék és szebbé tegyék a hétköznapjaikat. E program részeként látogattunk el az SOS Gyermekfaluba és az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthonába is.

Fotó: Bkkm. Bv. Intézet
A két szervezettel való együttműködésünk nem új keletű, az elítéltek a nyáron jártak már itt jóvátételi munkát végezni, és a fiatalkorú lányok korábban színi előadást mutattak be. Ilyen előzmények után szinte természetes volt, hogy a börtön részéről felajánlott karácsonyi műsort szívesen fogadták.
Az ÉNO lakói meglepődtek a számukra sok ember érkezésén, de nagyon kedvesen és érdeklődve fogadtak bennünket és az elítéltek műsorát nagy tapssal jutalmazták. Fazekasné Kiss Ilona, az otthon vezetője, elmondta, hogy nagyon fontosak számukra a külső kapcsolatok ápolása és rendezvények megjelenése az intézmény falai között.

Fotó: Bkkm. Bv. Intézet
Az ilyen események színesítik a gondozottak mindennapjait és olyan élményt adnak számukra, amire sokáig emlékeznek, az ünnepeket pedig különösen várják.
Az elítéltek késő délután már az SOS Gyermekfaluba készülődtek, ahol a kis lakók szintén izgatottan várták őket. Bugya László a Gyermekfalu igazgatója köszöntőbeszédében kiemelte: börtönbe jutni nem szép dolog, de mindenütt embernek kell maradni. Akik ma a faluba eljöttek megpróbálták a jót elhozni a gyerekek számára és ők ezt szívesen fogadják.
A műsor előtt érkező gyermekek érdeklődve figyelték az alkalmi színpadon várakozó négy elítéltet, ám az ötödiket, aki köztük foglalt helyet szinte észre sem vették, ám igencsak meglepődtek, amikor a sorok közül az ötödik elítélt az egyik Grimm mesét: "A suszter manóit" kezdte olvasni. Ez az előadás is sikert aratott a műsort tapssal jutalmazták kicsik és nagyok, de az igazi meglepetés ezután következett.

Fotó: Bkkm. Bv. Intézet
Az elítéltek az SOS Gyermekfalu lakói javára önkéntes adománygyűjtést szerveztek. Abból a pénzből ajánlottak fel, amit az elvégzett munkájukért kaptak, amit a gyűjtést kezdeményező elítélt adott át az intézmény igazgatójának. Az átadás természetesen csak egy díszes oklevél formájában történt, a felajánlott összeg banki átutaláson keresztül érkezik az SOS Gyermekfalu számlájára.
A rendezvény végén a gyermekfalu lakói köszönetüket kifejezve saját készítésű mézeskaláccsal lepték meg az elítélteket.

Fotó: Bkkm. Bv. Intézet
A karácsony a börtönben lévők számára az egyik legfontosabb ünnep és minden évben próbáljuk enyhíteni szorongásukat, amit a családjuk hiánya okoz számukra. Ilyenkor az intézettel együttműködő egyházak, karitatív szervezetek a rászorulók számára osztanak csomagot.

Fotó: Bkkm. Bv. Intézet

Ebben az évben hatvan fogvatartott kapott karácsonyi csomagot. Szenteste az ünnepi menüként vacsorára halászlét, túrós csuszát és mákos bejglit fogyaszthatnak a fogvatartottak, valamint az elítéltek ünnepi beszélőre hívhatták meg hozzátartozóikat.

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció