Hadifogolytábor és hadifogolysors a Csillagbörtönben 1944-1945-ben I. emléknap

Publikálva: 2017. október 27.

„Hadifogolytábor és hadifogolysors a Szegedi Fegyház és Börtönben 1944-1945-ben” címmel 2017. október 27-én emléknapot rendeztek a Csillagbörtönben.

Lajtár József bv.vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese köszöntötte, a társ fegyveres, rendvédelmi, igazságügyi és civilszervezetek vezetőit.

Szegedi Fegyház és Börtön

Elmondta, hogy Magyarországon egyedül a Csillagbörtön falán őrzi emléktábla a hadifoglyok emlékét. Itt emlékezhetnek azok a hozzátartozók, akik a hadifogolytáborokban elveszítették hozzátartozóikat, hiszen sok ember nem tért haza családjához, életét vesztette a hadifogságban. Hangsúlyozta, hogy az ember méltóságát azzal óvjuk meg, ha emlékezünk a hősökre. Ezért is támogatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, hogy az áldozatoknak méltó emléke maradjon fenn az utódoknak.
Ezután Zakar Péter, a Csongrád Megyei Kormányhivatal igazgatója mondott beszédet, mint mondta a hivatal missziójának tekintette a hadifogolytáborokra való emlékezést. A kommunizmus bűnei nem maradhatnak kibeszéletlenek.

Szegedi Fegyház és Börtön
Az emléknap előzménye, hogy a Szegedi Fegyház és Börtön, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával, a Csongrád Megyei Kormányhivatallal, a Szeged-Csanádi Egyházmegyével és a Csongrád Megyei Levéltárral az elhunyt hadifoglyok emlékére szervezett egy évvel ezelőtt konferenciát „Hadifogolytábor és hadifogolysors a Szegedi Fegyház és Börtönben 1944-1945-ben” címmel. A történeti kutatások szerint a Szegedi Csillagbörtön Mars téri épületeiben, a megszálló Szovjet Vörös Hadsereg 1944 októberétől 1945 májusáig hadifogolytábort működtetett, ahol háromezer katona, és civil veszítette életét. Akkoriban a négyszáz főre kialakított börtönben tizenkétezer főt tartottak fogva, a túlzsúfoltság hússzoros volt. Az elégtelen élelmezés és az alapvető higiénés feltételek hiánya miatt 1945 tavaszán kitört a tífuszjárvány. Egy túlélő elbeszélése szerint a hadifoglyok jelentős része nagy kínok közt, orvos, felcser és gyógyszer nélkül nyomorultul lelte halálát. Az elhunytakat előbb a börtön udvarán, majd a város temetőjében jelöletlen tömegsírokba helyezték. Az áldozatok emlékére, a Szegedi Fegyház és Börtön homlokzatán elhelyezett emléktábla avatásával fejeződött be a rendezvény.
A hadifogolytáborról vizsga dokumentumfilm is készült „Láger a Mars téren” címmel. A film alkotója ezen a konferencián kapott ihletet, hogy feldolgozza ezt a témát.
Ezzel megszületett egy hagyomány, hiszen 2017. október 27-én a hadifogoly-kutatások legfrissebb eredményeit ismerhették meg a Csillagbörtön dísztermében.

Szegedi Fegyház és Börtön
Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke „A nemzeti emlékezés a köztudatban” címmel tartott előadást.

Szegedi Fegyház és Börtön

„Ne felejtsünk! Emlékezzünk” – ezekkel a szavakkal kezdte előadását. Ismertette, hogy a szovjet hadifogolytáborokba hurcoltak egyharmada volt civil. Szerinte az 1956-os forradalom 1940-ben kezdődött, tömeges terrorral, amely szinte majdnem minden magyar családot érintett. Tavaly rendezték meg Magyarországon a Gulág Emlékévet és van még tennivaló bőven, hiszen rengeteg kibeszéletlen történettel találkoztak rendezvényeik alkalmával. Dr. Bognár Zalán, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanszékvezető docense a hadifogoly történetek legfrissebb szegedi kutatásait ismertette, előadásában elmondta, hogy a korabeli Magyarországon 15 millió ember élt és egymillió lakost érintett a hadifogság.

Szegedi Fegyház és Börtön

Részletesen beszélt a magyarországi gyűjtőtáborokról. Szegeden a hadifogolytáborban kitört tífuszjárvány után naponta 100 embert temettek tömegsírokba méltatlanul. A táborokban tilos volt naplót, vagy bármilyen feljegyzést vezetni. Mikor a gyűjtőpontokon bevagonírozták az ártatlan foglyokat, azt mondták nekik, hogy csak egy kicsi munkára viszik őket, „málenkij robotra”, de ebből 4-5 év kényszermunka lett valamelyik szovjet táborban. Szomorú tényként említette, hogy 560 nőt is elvittek hadifogolynak. „Beszélni kell róla” hívta fel a hallgatóság figyelmét, mert az emlékezés a gyökereinket jelenti. A Szegedi Fegyház és Börtön dísztermében végül  a Katasztrófavédelem Központi Zenekara adott hangversenyt.

Szegedi Fegyház és Börtön

Délben az intézet homlokzatán elhelyezett emléktábla koszorúzásával fejeződött be az emléknap, Dr. Kis-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szolgálatával, majd a rendezvény vendégei megkoszorúzták a márványtáblát.

Szegedi Fegyház és Börtön

 Szegedi Fegyház és Börtön

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció