"Hogyan kell jobb agyféltekével rajzolni?"

Publikálva: 2018. április 18.

Szinte kivétel nélkül mindenki ezt kérdezte tőlem a tanfolyam megkezdése előtt. A Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet falain belül 2018-ban indult meg a fogvatartottak számára tartandó jobb agyféltekés rajztanfolyam, amely a fogvatartottak reintegrációját támogató eszközként került be a büntetés-végrehajtási intézet falain belülre.
De hogyan is segíti a rajzkészség fejlesztése a reintegrációt? Ez jogos kérdésként merülhet fel mindenki fejében, amelyre a válasz az első foglalkozássorozat levezetése alatt körvonalazódott.

Intézetünk jellegéből fakadóan a nálunk elhelyezett fogvatartottak elsősorban előzetes letartóztatottak. Nekik kevesebb lehetőségük van a hasznos időt zárkán kívül tölteni, és egy ilyen készségfejlesztő foglalkozás mindenképpen hasznukra válik. Az a tapasztalat, hogy a résztvevő fogvatartottak nagy kedvet kaptak ahhoz, hogy zárkán belüli szabadidejüket is rajzolással töltsék. Erre általában a fogékony zárkatársak is felfigyeltek, így nem egyszer fordult elő, hogy egy egész zárka néma csendben rajzolt nap közben. Az a tapasztalat, hogy ezek a közösségek a rajzoláson keresztül egymást segítették, támogatták, dicsérték, amely segített a pozitív, problémamentes légkör kialakításában. Mindezek mellett olyan személyiségbeli tényezőkre is hatással van, mint a koncentráció, figyelem és a kitartás. Ezeken keresztül képes aztán a teljes személyiségben pozitív változás elindulni, amely jó hatással van mind a fogvatartás biztonságára, mind pedig később a civil életbe történő visszailleszkedésre is.
Alapvetően a fogvatartottak önértékelése igen alacsony – még abban az esetben is, amikor ennek éppen az ellenkezőjét gondolnánk. Sokan a tanfolyam közben ébredtek rá, hogy tudnak rajzolni, képesek a fejlődésre, változásra, s ez egy sor pozitív irányú változást hozott a személyiségükben.

Fotó: Gy-M-S Megyei Bv. Intézet

A foglalkozássorozat lezárásaként személyre szabott oklevelet kaptak a résztvevő fogvatartottak, egytől-egyig nagyon büszkék voltak.
A jövőbeli tervek között szerepel egy új tanfolyam indítása új résztvevőkkel, illetve az első, grafitceruzás rész folytatásaként a legszorgalmasabb rajzosok továbbléphetnek a következő, „színes” rajztanfolyamra.

Hajdu Melinda bv. fhdgy.pszichológus

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció