Így felvételizz a Gyűjtőbe!

Publikálva: 2017. április 3.

Aki biztos állást keres Budapesten, elmúlt 18 éves, de még nincs 55, és nem idegenkedik a hivatásos szolgálat jelentette felelősségtől, annak érdemes megfontolnia a büntetés-végrehajtás ajánlatát. A Budapesti Fegyház és Börtönben ugyanis több nyitott pozíció is várja a jelentkezőket.

Bár a most épülő büntetés-végrehajtási intézetekbe folyamatosan veszik fel az embereket, egy olyan nagy múltú fegyház, mint a Budapesti Fegyház és Börtön is várja azokat, akik a büntetés-végrehajtás kötelékében találják meg a stabil munkahelyet.
Kenyeres Angéla, a Gyűjtő Személyügyi és Szociális osztályának előadója elmondta, hogy csak körletfelügyelőnek két tucat új emberre lenne szükség, de az ország harmadik legnagyobb bv. intézetében több más poszt is várja az érdeklődőket.

Forrás: BFB
Érdekesség, hogy a jelentkezők hatvan százaléka nő. Bár egyes pozíciókra elsősorban férfiakat várnak, épp ezért azokat a női munkavállalókat, akiknek nem jut azonnal állás, nyilvántartásba veszik és értesítik őket, ha megnyílik egy pozíció.
A jelentkezők első rostája egy látogatás az intézet A objektumának bal csillagában. Itt rögtön kiderül, ha valaki nem szeretne rácsok és szürke falak között dolgozni. Az érdeklődők beszélhetnek az osztályvezetőkkel, majd várhatják az emailen vagy postán érkező felvételi csomagot. Ennek kitöltésével kezdődik a tényleges felvételi eljárás, melynek során fizikai, pszichikai és egészségügyi alkalmasságot is vizsgálnak.
Ugyan a fiatalabb jelentkezők többségének nem okoz gondot a fizikai felmérés, nem árt tudni, mire is készüljön, aki a bv.-nél akar dolgozni, mint hivatásos állományi tag. Az 57/2009. IM-ÖM-PTNM rendelet korosztályonként eltérő eredményeket enged a feladatoknál. A  kötelező 2000 méteres futás mellett négy szabadon választott gyakorlatot (felülés, fekvőtámasz, fekvenyomás, húzódzkodás, ingafutás, helyből távolugrás) kell az elvártak szerint végrehajtani.

Forrás: BFB
Kenyeres Angéla az elvárt fizikai és egészségügyi jellemzőkön túl megemlíti, hogy aki a büntetés-végrehajtásnál szeretne dolgozni, annál nem árt, ha rendelkezik az átlagnál magasabb stressztűrő képességgel, hiszen el kell bírnia azt a terhet, hogy olykor felügyelőként 100-120 ember mindennapjai felett rendelkezik. Emellett vállalni kell a 12/24-12/48-as váltásos szolgálattal járó kötelmeket.
Aki minden követelménynek megfelel, annak már csak a Nemzeti Védelmi Szolgálat életvitel-ellenőrzésén kell átesnie, ezt követően kezdődhet a képzése. A rendvédelmi szerveknél egyedülálló módon a hat és fél hónapos kiképzést a jelentkező nem mint tanuló, hanem mint a bv. szervezet szolgálati viszonnyal rendelkező tagja csinálhatja végig, ami alatt már fizetés jár.

A büntetés-végrehajtás támogatja a szakmai képzéseket is, így lehetőség van arra, hogy mindössze egy év szolgálati viszony után jelentkezni lehet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bv. szakirányú képzésére, amit elvégezve tisztként szolgálhat tovább.
Fontos tudni, hogy nem kizárólag az egyetem jelent továbblépést a körleten dolgozók számára. Több felügyelő került már át a nyilvántartási vagy pénzügyi részlegre, segédelőadói beosztásba. Aki pedig kellő tapasztalattal rendelkezik és elvégzi a középfokú bv. szakképzést, főfelügyelő lehet a körleten, vagy a biztonsági szakterületen, de bekerülhet a speciális feladatokat ellátó műveleti csoportba is.

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció