Így kerek a világ

Publikálva: 2018. október 4.

„Így lesz kerek a világ” címmel jóvátételi program valósult meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet szervezésében. Az EFOP-1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú, "Fogvatartottak reintegrációja" című kiemelt projekt keretén belül, 2018. október 4-én két elítélt, egy reintegrációs őrizetbe helyezett elítélt és egy szabadult önként vett részt a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete épületének felújítási munkálataiban.

Forrás: Intézet /Előkészületek/

Forrás: Intézet /Előkészületek/

A jóvátételi programot Horváth Ákos bv. ezredes, intézetparancsnok nyitotta meg, aki elmondta köszöntő beszédében, hogy ezen jóvátételi esemény mennyiben mutat túl az elmúltban lebonyolítottakon, és megköszönte a programban résztvevők munkáját. Kiemelte a „Fogvatartottak reintegrációja” című kiemelt projekt fontosságát, és célkitűzéseit. Ezután Pesti Zoltánné elnök asszony, köszöntő beszédében mondta el azt, hogy az intézet részéről kezdeményezett megkeresés meglepetésként érte őt személyesen is és az egyesületet is. Majd köszönetét fejezte ki a felajánlásért, amely óriási segítséget nyújtott a felújítási munkálatok elvégzésében az egyesületnek.

Forrás: Intézet

A programban résztvevő fogvatartottak és a szabadult elítélt átadták az ajándékokat, majd megkezdődött a munkavégzés, az épületen: egy helyiség belső falának és a kerítésnek festése. 

Forrás: Intézet

Forrás: Intézet

A jóvátételi programok során most először valósult meg, hogy nemcsak a jelenleg büntetésüket töltő fogvatartottak, hanem a reintegrációs őrizetbe helyezett és szabadult is kifejezhetik szimbolikusan az elkövetett bűncselekménnyel szembeni megbánásukat, változási törekvésüket. Ennek a társadalom részéről leginkább elvárt módon, vagyis munkavégzéssel tettek eleget.

Forrás: Intézet

Forrás: Intézet

A resztoratív program tényleges megvalósulását felkészítő foglalkozások előzték meg. Az EFOP tanácsadók a ráhangolódás során fölébresztették a részt vevő fogvatartottakban a jó szándékot, a vágyat a jóravalóság kinyilvánítására, amely egyúttal jelentette a becsületes életre való késztetést és törekvést, a humánus értékek, erények és erők munkálkodását. Az érzékenyítő foglalkozások alkalmával lehetőség volt arra, hogy a fogvatartottak megismerkedjenek a vakok által használt braille-írással és a becsukott szemmel tapintásra, szaglásra épülő játékokkal. A szemléletformálás elérésének érdekében a résztvevők saját élményeiken keresztül kerültek közelebb a vak és gyengénlátó emberekhez.

Forrás: Intézet

Forrás: Intézet

A program azzal a céllal került megrendezésre, hogy a bűnelkövetők tanúsítsanak őszinte megbánást, olyan munkát végezzenek, amelynek során nem csak a saját társadalmi befogadásukat mozdítják elő, hanem a fogyatékkal élők integrálódási esélyeit is növelik és segítik. A fogvatartottak és a szabadultak visszailleszkedésének az is fontos eleme, hogyan vélekednek, milyen ismeretekkel rendelkeznek a fogyatékkal élőkről, valamint a különböző élethelyzetekben történő viselkedési formák mindennapi gyakorlatáról. Ezek mentén válik kiemelkedővé a társadalmi felelősségvállalás és annak gyakorlása, hogy szem előtt tartsák mások igényeit és érdekeit is.

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció