Magyarországon ülésezett a Büntetés-végrehajtási Szervezetek Közép-európai Kerekasztala

Publikálva: 2016. szeptember 21.

A magyar büntetés-végrehajtási szervezet vezetésével szeptember 21-én vette kezdetét a Büntetés-végrehajtási Szervezetek Közép-európai Kerekasztalának tizenötödik ülése. A térség legrangosabb szakmai konferenciáját a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központjának felújított pilisszentkereszti telephelyén rendezték. A résztvevőket szeptember 22-én szakmai megbeszélésen Pintér Sándor belügyminiszter is fogadta.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

A belügyminiszter felelevenítette, hogy hat éve is találkozott a kerekasztal résztvevőivel, majd beszámolt a magyar büntetés-végrehajtási szervezetet érintő előrelépésekről, fejlesztésekről. Kiemelte, hogy az új büntetés-végrehajtási törvény és a rendészeti életpályamodell bevezetése komoly eredmény volt, de a sikerek között említette a fogvatartotti foglalkoztatás bővülését és a kilenc új börtön megépítéséről szóló döntést.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Az új börtönökkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a mindösszesen 6000 férőhellyel Magyarország 2018-ig sikerrel szünteti meg a bv. intézetek telítettségét.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

A miniszter továbbá üdvözölte a kerekasztal legújabb tagját, az olasz büntetés-végrehajtási szervezet vezetőjét, valamint kérte, hogy hasznos szakmai észrevételeikkel mindannyian továbbra is segítsék a magyar büntetés-végrehajtás és egymás munkáját.

Fotó: BvOP - Apró Andrea


A szakmai megbeszélés végén Karin Dotter-Schiller a MECR elnöke elismerően nyilatkozott az utóbbi hat évben elért eredményekről, majd megköszönte a magyar büntetés-végrehajtásnak és a belügyminisztériumnak a támogatását és a konferencia megszervezésében nyújtott erőfeszítéseit.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Összesen tíz nemzet 22 büntetés-végrehajtási vezetője vett részt a rangos szakmai tanácskozáson. Az idei kerekasztal fő témája a fogvatartotti munkáltatás, az új börtönök építése, valamint a börtönökben tapasztalt radikalizáció jelensége és a deradikalizáció lehetséges lépései voltak. A külföldi vendégek az Európa élmezőnyébe tartozó magyarországi elítéltfoglalkoztatás rendszerével ismerkedtek meg, így a konferencia zárónapján látogatást tettek a Közép-dunántúli Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumában, ahol megtekintették a börtön területén működő bv.-s gazdasági társaság fogvatartotti munkáltatással működő péküzemét is.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Fotó: BvOP - Apró AndreaA Közép-európai Büntetés-végrehajtási Kerekasztalt (MECR) kilenc ország – Ausztria, Bajorország, Csehország, Horvátország, Litvánia, Magyarország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia –, valamint a Nemzetközi Büntetés-végrehajtási és Börtönügyi Szövetség (International Corrections and Prisons Assocation – ICPA) alapította 2009-ben.

Fotó: BvOP - Apró Andrea
Fotó: BvOP - Apró Andrea

A rendszeresen, változó helyszínen megrendezett konferencia célja, hogy hivatalos keretek között, a legfelsőbb szinten vitassák meg a tagországok a büntetés-végrehajtás területét érintő aktuális kérdéseket, kihívásokat és tapasztalatokat. A találkozók célja emellett a szervezetek között fennálló jó és hasznos szakmai kapcsolatok fenntartása, valamint az együttműködés megerősítése és fejlesztése.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció