Múzeum és rabtemető

 „Szabadíts ki engemet a tőrből, mellyet elrejtettek nékem.” (Zsolt 95, 11)
A fogvatartott fenti sóhaja – Márianosztra vallási gyökereihez, és a Vincés-nővérek közel 100 éves itteni felügyelői, fenntartói munkájához kapcsolódva - a Bibliából származik. Az idézet az intézet falát is díszítette, több mint 150 évvel ezelőtt kerülhetett fel. Az eltelt idő alatt sok minden történt. A kiállítás megtekintése során megismerhetjük a Márianosztrai Fegyház és Börtön jogelődjének létrejöttét.

Történeti kiállítás. Forrás: intézeti archív

Hogy lett a kolostorból börtön? Megtudhatjuk, hogyan kerültek ide a már említett kedves nővérek? Hogyan vette át tőlük 1949-ben az irányítást és fenntartást az állam? Mi történt itt a két világháború alatt? Kik voltak azok a ma már ismert és elismert emberek, akik politikai fogolyként töltötték itt az idejüket?

A csíkos ruha már a múlté. Forrás: intézeti archív

A 70-es, 80-as években milyen fejlesztési munkálatok indultak el? Mi a kübli, vagy a keráló? Vagy miért nem csíkos ma az elítéltek ruházata? Márianosztrán kint volt-e az irodákban a sötét kor jelmondata: „Ne csak őrizd, gyűlöld is!”? Mikor koncertezett itt az Edda, és milyen élményeket szerzett itt a 80-as években Zalatnay Sarolta? Manapság hányan töltik idejüket Márianosztrán és miért? Hogy a másik oldalt is említsem, hányan biztosítják a börtön zavartalan működését vagy hogy mit csinál a személyi állomány, mikor nincs szolgálatban? Hogyan tölti összetartó csapatként szabadidejét? Példát találunk a börtön szigorú rendje mellett megbúvó humorra és találunk könyvajánlásokat is. A képes leírásokat, dokumentumokat ügyes kezű fogvatartottak alkotásai díszítik. A múlt mellett a jelen bemutatására is nagy gondot fordítottunk. Jogszabályok alapján bemutatásra kerül, hogy milyen ma egy elítélt életútja a börtönben. Mi történik vele, mikor bekerül, mit csinálhat bent, és amikor közeleg a várva várt szabadulás, mire, hogyan kell felkészülnie. Végül a bemutató zárkában megtapasztalhatja a látogató, milyen, ha becsukódik a vasajtó. Nem vérfagyasztó elrettentés a célunk. De aki figyelmesen megnézi a kiállítást, a végére mégis az fogalmazódik meg, erősödik fel benne, hogy nem szeretne a rács mögé kerülni. És máris visszakerültünk a bibliai idézethez: „Szabadíts ki engemet a tőrből”, - a bűn, a bűnelkövetés csapdájából. Bízunk abban, hogy összeállításunkkal nem csak attrakciót, látnivalót teremtettünk, de a bűnmegelőzés nemes céljához is hozzájárulunk.
A börtöntörténeti kiállítással együtt a Pálos Rend történetét bemutató tárlat is látogatható.

A Pálos kiállítás és a börtöntörténeti kiállítás nyitvatartási ideje:

április 1. és október 30. között:
Minden nap 09:00 – től 17:00 óráig.

Jegyárak
felnőtt    300.- Ft / fő
kedvezményes  150.- Ft / fő
csoportos (15 fő felett) 100.- Ft / fő

Kedvezményes belépőjegy vásárlására jogosult:
– diákok (6-18 éves korig) 14 év felett diákigazolvány felmutatása mellett! (6 év alatt díjtalan)
– nyugdíjasok (62- év felett)
– bv-s, bv-s nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezők
– fegyveres testületek és a katasztrófavédelem dolgozói, a szolgálati igazolvány felmutatása mellett

Csoportos belépőjegy: 15 fő feletti csoport.

 

Rabtemető

„A halálban megszűnt a különbség köztünk és közöttük.” (Ottilia nővér)
A szájhagyomány szerint a temető helyének kijelölése során figyelembe vették, hogy e területen terült el az ősi pálos kolostor temetője (1352-1553 között). Írásos anyag ugyan nem áll rendelkezésre, de feltehető, hogy a női fegyintézet megnyitásakor 1858-ban alakították ki temetkezési célra. Gondozói ezáltal az intézet irányítói, az irgalmas nővérek voltak. 1858-tól 1940-es évekig a büntetés-végrehajtási feladatokat ellátó Szent Vince Rend nővéreit valamint az intézet orvosait is ide temették el. A hozzátartozók elmondása szerint itt van eltemetve Zambelly Lajos 1848-49-es szabadságharcos huszár ezredes felesége is. Zambelly Lajos 1875-től 1888-ig volt a fegyintézet ügynöke, innen ment nyugdíjba. Szintén itt nyugszanak az elhalálozott köztörvényes bűnelkövetők, valamint az itt raboskodó terhes nők elhalt gyermekei is. Az itt eltemetett rabnőket, gyermekeket a kedvesnővérek egy jeltelen sírban helyezték el, csak a csupasz földkupac jelezte, hogy valakit ide temettek. 1950-től a temető a köztörvényes és politikai elítéltek temetkezési helyéül szolgált. Az utolsó temetés 1967. december 18-án történt. 1968-tól az elhunytakat Márianosztrán, Szobon, Vácon temették el. Nyilvántartásuk az 1950.08.31-én megnyitott nem szigorú nyilvántartású halottak anyakönyvében található. 1858 és 1950 közötti elhunytakról az intézetnél nyilvántartás nem található. A község halotti anyakönyvébe csak a nővéreket vezették be. 1967-ig a női fogvatartottak sírhelyei jelöletlenek voltak, míg 1950-től a férfi fogvatartottak sírjait egy faoszloppal jelölték meg, rajta egy fémtábla az elhunyt azonosítójával. A halálesetről a hozzátartozókat értesítették, de arról, hogy mikor és hol temetik el az elhunytat, nem közöltek információt. A felügyeletet ellátó nővérek sírjai műkőkeretből készültek, rajtuk akácfa kereszt a rendi nevükkel. Az itt található márványborítású közös sírról sajnos nincs információnk. A rabtemető 1989-ig nem volt látogatható. Orgonaerdő és gaz nőtte be. 1998-ban részben rendbe hozták és egy közös keresztet állítottak, amit a helyi perjel szentelt fel.

Forrás: intézeti archív

1998 augusztus óta – az intézet fennállásának 140. évfordulójának ünnepsége kapcsán – megnyitották a Márianosztra-Nagyirtás között húzódó, piros kereszttel jelzett úthoz vezető területet. A temető napkeltétől napnyugtáig látogathatóvá vált. 2011-ben a rabtemetőt szinte teljes mértékben helyreállították, látogathatóvá tették, a turistaút pedig a Mária-út része lett.
(Tasnádi György munkája alapján)

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció