Ötéves a Mesekör program

Publikálva: 2016. november 21.

A fogvatartottak társadalmi visszailleszkedését segítve számos civil szervezet vesz részt a büntetés-végrehajtás munkájában, melynek egyik jó példája a Balassagyarmaton működő Mesekör program. A Balassagyarmati Fegyház és Börtönben a hétvégén beszélgettek szakemberek az ötéves program tapasztalatairól és eredményeiről.

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön több mint tíz éve indít reintegrációs programokat, keres innovatív megoldásokat és folyamatokat különböző pályázati lehetőségeket megragadva. Számos jó gyakorlattal büszkélkedhetnek szakembereink, melyek együtt és egyenként is a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének elősegítését és munkaerőpiaci helyzetének javítását célozzák. 
A 2011-ben kezdődött Mesekör program legfőbb célja a családi kapcsolatok erősítése, azon belül is az apa-gyermek kapcsolat minőségének javítása. Egy-egy előadást komoly műhelymunka előz meg, melynek során többek között kommunikációs gyakorlatokat is végeznek, de az önismeret, a személyiségfejlesztés és a konfliktuskezelés is előtérbe kerül. Ezek ötvözeteként, kiegészítve saját élettapasztalatokkal, érzésekkel, álmokkal és a népmesei motívumok figyelembe vételével születik meg a következő mese, melynek segítségével olyan tapasztalatokat is át tudnak adni a gyermekeknek, amiket esetleg szóban meg sem tudnak fogalmazni.

Fotó: Balassagyarmati Fegyház és Börtön
Összesen 56 fogvatartott vett részt eddig a programban, akik 9 mesét mutattak be 22 előadáson. A részt vevő elítéltek fegyelmi helyzete jelentősen javult, mindössze öten kerültek ki a programból ilyen okból. A résztvevők önismerete, konfliktuskezelése jelentősen javult, személyiségük pozitívan változott.
E programmal kapcsolatban a közbenjáró Feldmár Intézet 2013-ban elindította a B-terv programot is, mely a Mesekörre épülve segíti a programból frissen szabadult elítéltek társadalmi visszailleszkedését. Ebben olyan volt fogvatartottak vehetnek részt, akik nem tudnak visszatérni családjukhoz, de így jelen lehetnek egy olyan lakóközösségben, mely előítéletektől mentes, és gyakorolható az asszertív kommunikáció is. Emellett létrejött az úgynevezett Mirkó alap is, mellyel a fogvatartottak gyermekeivel való foglalkozásokat támogatják. A civil szervezet és a vele szimbiózisban működő Tévelygőkért Alapítvány hazai és nemzetközi elismerésben is részesült e programmal összefüggésben.

Gratulálunk az elért eredményekhez, és köszönjük a részt vevő szakemberek kitartó munkáját!

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció