Szent Adorján-nap huszonharmadszor

Publikálva: 2018. szeptember 11.

2018. szeptember 8-án huszonharmadik alkalommal ünnepelte a büntetés-végrehajtás a szervezet napját, Szent Adorján-napot. A börtönőrök védőszentje római katona volt Maximianus császár uralkodása idején, aki keresztény hite felvállalásáért halt mártírhalált. Szent Adorján 1996 óta a büntetés-végrehajtási szervezet védőszentje.

A magyar büntetés-végrehajtási szervezet szeptember 8-án rendhagyó helyszínen, a Budakeszi Vadasparkban tartotta Szent Adorján-napi családi napját. A szép napsütéses időben az ország minden börtönéből érkeztek a bévések és családjaik a közös ünneplésre, kikapcsolódásra. A rendezvényen közel 3500-an vettek részt.

Fotó: BvOP

Az ismeretterjesztő, szórakoztató és látványelemekben is bővelkedő program között az érdeklődök megtekinthették a szervezet műveleti csoportjának akcióban és fegyverropogásban gazdag intézkedéstaktikai bemutatóját, a kutyás szolgálat legkiválóbb négylábúinak feladat-végrehajtását, a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum mobil tárlatát, de a szervezetnél rendszeresített kényszerítőeszközöknek, a helyszínre érkező nagy rabomobilnak és a büntetés-végrehajtás páncélozott autójának is nagy sikere volt.

Fotó: BvOP

A szervezők a kicsikre is gondoltak, őket lufi-hajtogatással, arcfestéssel, falmászással, lézeres céllövészettel, játszóházzal és különböző gyermekversenyekkel várták.

Fotó: BvOP

A rendezvényen képviseltették magukat a rendvédelmi társszervek is: a Terrorelhárítási Központ BTR páncélautója és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi bemutatója is sokakat vonzott. A közös ebédet követően pedig Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar koncertje szórakoztatta a jelenlévőket.

Fotó: BvOP

Napjainkban közel kilencezer ember dolgozik a büntetés-végrehajtási szervezetnél, akik a fogvatartottak őrzéséért, szállításáért, munkáltatásáért, élelmezéséért, egészségi állapotáért felelnek. Hazánkban 29 börtönben, mintegy 18 000 embert tartanak fogva. Tizenkét 100%-ban állami tulajdonú gazdasági társaság gondoskodik az elítéltek kötelező munkáltatásáról. A közelmúltban a szervezet elérte a teljes körű fogvatartotti foglalkoztatást.

Fotó: BvOP
A büntetés-végrehajtás Szent Adorján napján a testület legjobbjait is elismeri: központi és helyi állománygyűléseken jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó és példás szolgálatellátást tanúsítókat, és a szervezet legmagasabb kitüntetését, a belügyminiszter által alapított és adományozott Szent Adorján Érdemjelet is kiosztják.

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció