Többek ők, mint katonák: harcosok is egyben

Publikálva: 2017. november 23.

Nagy a „nyüzsgés” a Fővárosi Bv. Intézetben, de nem csak a szolgálati feladatok sokasága, specifikussága miatt, hanem szerencsére az intézet sportéletében is. A közelmúltban három olyan küzdősport- és erőversenyen is részt vettek kollégáink, ahol szép sikereket értek el, már-már harcosokhoz méltó elszántsággal küzdöttek és nyertek.

A Fővárosi Bv. Intézetben végrehajtott speciális munkaköri feladatok megkívánják, hogy munkatársaink több éves jártassággal rendelkezzenek a különböző küzdősportok, erőemelő sportok területén, valamint, hogy állóképességük, kondíciójuk is az átlagos szint felett legyen. Ezért az sem meglepő, hogy számos küzdősport gálán, versenyen mérettették már meg magukat, akár az intézet színeiben, akár magánszemélyként indulva. A munkatársak között több olyat is találunk, akinek elszántsága, kitartása, sportszeretete a hivatásos sportolókéval vetekszik.

Fotó: FBVI

A legtöbb eseménynek, versenynek – de gondolhatunk csak a felkészülésekre is – olyan közösségkovácsoló ereje van, amelyet leginkább az olyan emberek értenek meg, mint a hivatásosok, akik egy zárt és különleges feltételeknek megfelelő közösségben végzik munkájukat. Ebben a közegben az emberek sokkal inkább vannak egymásra utalva, mint egy lazább, kevésbé hierarchikus munkahelyen, ezért sokszor már barátként, segítőként is tekintenek egymásra. A sportolók büszkén vállalják, hogy e különleges csoportnak tagjai.

Fotó: FBVI

A legszembetűnőbb külső jegyekkel rendelkező és egyben a legtöbb előítéletet magáénak tudó sportág az erőemelésen belül a fekvenyomás. Tekinthető ez népsportnak, amely divatos és amelyet sokan elkezdenek, de csak kevesen művelnek jól és kitartóan, mivel több évnyi rengeteg gyakorlás kell ahhoz, hogy ebben valaki eredményes lehessen. Nem véletlen, hogy kollégáink jól szerepelnek ezeken a megmérettetéseken, hiszen Égei Dániel munkatársunk ifjú kora óta indul versenyeken és már akkor profi szintű eredményeket ért el, de említhetjük Fenyvesi Tibor kollégánkat is, aki már több évtizede hódol ennek a sportágnak.

2017. október 18-án rendezték meg a bv. szervezet versenynaptárában is szereplő Országos Fekvenyomó Bajnokságot a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központjában. Ezen a napon a többi résztvevő mellett e két „fővárosis” is megmutatta, mennyire fontos – ahogy mondani szokták – a rutin, meg az évek. A bajnokságba egyénileg és csapatban is lehetett nevezni, nők és férfiak egyaránt indulhattak, összesen négy súlycsoportban. A "Fővárosi" hírnevét az idén is öregbítették a versenyzők, hiszen kollégáink, Égei Dániel és Bartus Tünde aranyérmesek lettek, Tóth Sándor az ezüstérmet szerezte meg, míg Fenyvesi Tibor a már említett rutinnak és éveknek köszönhetően a senior kategóriában – tehát a 60 év felettiek között – szintén első helyezett lett.

Fotó: FBVI

Fotó: FBVI

Fotó: FBVI

Fotó: FBVI

Fotó: FBVI

Fotó: FBVI

Fotó: FBVI

Fotó: FBVI 

 Nagy hagyománya van a bv.-s sportban az olyan társszervek által rendezett versenyeknek is, mint az immár ötödik alkalommal a Terrorelhárítási Központ által szervezett Budo- és Küzdősportgálának, amit november 18-án a budapesti BOK Csarnokban (korábbi Syma Csarnok) tartottak. A nemzetközileg is elismert gálán a „Vörös Skorpió” becenevű, fehérorosz K-1 küzdősport bálvány mellett látványos mérkőzések, a leendő magyar olimpikonok, és könyvritkaságok bemutatása is helyet kapott a programban, de nem hiányozhatott az ügyességi pálya, valamint a toborzópont sem.

Munkatársaink már az első rendezvény óta évről-évre, folyamatosan jelen vannak a versenyeken és elég szép eredményeket érnek, értek el. A tavalyi évben a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet három versenyzője is megmérettette magát, akkor Tapolcsányi Zsolt bv. őrmester a WAKO K1 Amatőr Full-contact 95 kg-os versenyszámában harmadik helyezést ért el, míg Kelemen-Vayna Géza bv. százados megvédte címét és az első helyen végzett a WKF Karate Kata és Kumite 40 év feletti kategóriában.

Az idén Kelemen-Vayna és Tapolcsányi mellett Szidor Gábor bv. törzszászlós és Gonzalez-Viscaya Márk Enok bv. őrmester is képviselte intézetünket. Kelemen-Vayna Géza ugyan nem tudta megvédeni idén a címét, de még így is az előkelő harmadik helyen végzett a 40 év felettiek kategóriájában, az „elsőbálozók” közül pedig Szidor Gábor a harmadik lett a Nogi Cage Grappling, köznyelvben tévesen csak ketrecharcként ismert versenyszámban. Ezek eredmények elsőre talán nem aranyozottak, de tekintve az indulók számát és felkészültségét, elég nagy büszkeségre adnak okot.

 

 

 

 

 

 

 

 

A bv.-s sportnaptárban 2017. november 22-e a JUDO napja volt, ekkor rendezték meg ugyanis a Büntetés-végrehajtási Szervezet éves JUDO bajnokságát az UTE megyeri úti sportkomplexumában. Hasonlóan az elmúlt évek versenyeihez, idén is több súlycsoport női és férfi nevezői versengtek egymással 60kg-tól a 100 kg feletti kategóriákig. Intézetünket a női versenyző között Fészki Enikő bv. törzsőrmester, valamint Oláh Edit bv. őrmester, a férfi indulók között pedig Szidor Gábor és Dobrai Mihály bv. törzszászlósok, Szénás Roland és Gulyás István bv. törzsőrmesterek, továbbá González-Viscaya Márk Enok bv. őrmester képviselte. Az összindulók tekintetében idén is izgalmasak voltak a mérkőzések, a tatamin zajló párharcok elég szoros eredménnyel zárultak. A 100 kg-os kategóriában Szidor Gábor aranyérme mellett holtversenyben rögtön két bronzérmese is lett a Fővárosi Bv. Intézetnek, Dobrai Mihály és González-Viscaya Márk személyében. A női kategóriában is jól teljesítettek a versenyzők, Fészki Enikő második lett 63 kg-os csoportban, Oláh Edit pedig első lett az 57 kg-osok között.

Fotó: FBVI

Fotó: FBVI

Fotó: FBVI

Fotó: FBVI

Fotó: FBVI

Fotó: FBVI

 

 

 

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció