Az intézet története

A Btk.97. § (2) bekezdésében mondta ki, hogy „a fiatalkorúak szabadságvesztését külön…bv. intézetben kell végrehajtani”. E követelményt, amelyet az 1908-as Bn. alapozott meg, több, mint félévszázados, viszontagságos elhelyezési és áthelyezési korszak után, 1963-tól sikerült Tökölön a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetének létesítésével teljesíteni.

A fiatalkorúak intézetének Tökölön történő kijelölésében nyilvánvaló szerepet játszott, hogy az épületegyüttes az 1956-os forradalom leverése után 1959-ig internálótábor volt, majd az itt elhelyezett politikai elítéltek amnesztiával történő elbocsátása után, 1963-ban kiürült, de ugyanúgy számításba jöhetett a fiatalkorú bűnözés szempontjából leginkább „fertőzött” főváros közelsége, ez utóbbi az intézet jövendő szakember-ellátásában kínálhatott kedvező feltételeket.

A büntetés-végrehajtás országos parancsnokának 1963. június 29-én kelt parancsa értelmében az akkor az ország egész területén elhelyezett jogerős és nem jogerős fiatalkorú letartóztatottakat 1963. július 20-ig át kellett szállítani Tökölre és az intézet új elnevezése szerint a Tököli Központi Kórház és Munkahelyen elhelyezni.

Az intézet területén 1961 óta működött a Büntetés-végrehajtás Központi Kórháza. Korábban, a múlt század 20-as éveiben huszárlaktanya működött ezen a területen, ami 1958-ig a honvédség birtokában volt, különféle funkciókat betöltve. A volt lovassági kaszárnya jelenleg a kórház épülete, a volt gazdasági épületekbe és a kaszárnyához csatlakozó volt gazdasági épületrendszerbe helyezték el a fiatalkorú elítélteket.

Az intézetben először fiatalkorú lányok és fiúk elhelyezéséről gondoskodtak, illetve a korábbi, kizárólag fiatalkorú elítéltek mellett 1987-től nagykorú elítélteket is elhelyeztek, amely csoport számát a 90-es évek közepétől megnövelték. 1990-ben a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának parancsa alapján Tökölön rendelték elhelyezni a HIV-pozitív fogvatartottakat.

A Fiatalkorúak Bv. Intézete 2013-ban ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. Ebből az intézetből vált ki 2016. május 1-jével a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, melynek feladatai közé tartozik a nagykorú fogvatartottakkal való foglalkozás, a munkáltatás. A Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete pedig a fiatalkorú fogvatartottak oktatásával, fejlesztő programok révén személyiségük pozitív irányba befolyásolásával, nevelésével foglalkozik. A két intézet között szoros együttműködés áll fenn a feladatok hatékonyabb megosztásáért, az információáramlás elősegítéséért, valamint a munkavégzés jogszabályi előírásainak megfelelő színvonalú végrehajtásáért.

Fk. Bv. Int.

Tököli Országos Bv. Int.

Fk. Bv. Int.

Fk. Bv. Int.

 

Menü

Büntetés-végrehajtási Szervezet

Toborzás

Állampusztai Országos Bv. Intézet

Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet

Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Baranya Megyei Bv. Intézet

Békés Megyei Bv. Intézet

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet

Budapesti Fegyház és Börtön

Fiatalkorúak Bv. Intézete

Fővárosi Bv. Intézet

Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet

Hajdú-Bihar Megyei Bv. Intézet

Heves Megyei Bv. Intézet

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bv. Intézet

Kalocsai Fegyház és Börtön

Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet

Márianosztrai Fegyház és Börtön

Pálhalmai Országos Bv. Intézet

Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bv. Intézet

Szegedi Fegyház és Börtön

Szombathelyi Országos Bv. Intézet

Tiszalöki Országos Bv. Intézet

Tolna Megyei Bv. Intézet

Tököli Országos Bv. Intézet

Váci Fegyház és Börtön

Veszprém Megyei Bv. Intézet

Zala Megyei Bv. Intézet

Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja

Büntetés-végrehajtás Központi Kórház

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet

NKE Rendészettudományi Kar Büntetés-végrehajtási Tanszék

Börtönmúzeum

TÁMOP 5.6.3 kiemelt projekt

EFOP 1.3.3. kiemelt projekt

Navigáció