A kisalföldi megyeszékhely büntetés-végrehajtási intézetében másfél éve működik börtönrádiós program a budapesti Adj Hangot Egyesület, Mihály Attila az intézmény parancsnoka, és három győri mentor jóvoltából. A váltakozó létszámmal, de folyamatosan üzemelő reintegrációs kezdeményezés minden héten új műsorral várja a hallgatókat. A médium adása a belső televíziós hálózaton érhető el, a szintén tájékoztatásra szolgáló képújság alatt.

Az elmúlt időszakban megnövekedett a külföldi fogvatartottak száma az intézményben, nekik szerettek volna valahogy segíteni azok a rádiósok, akik már régóta a csapatot erősítik. Gyula a kezdetektől főszerkesztője a Sing Sing Fm Győrnek; kérdésünkre elmondta, a pluszmunka helyett inkább az lebegett a szemük előtt, hogy új kihívásokat találjanak a rutinná vált, de mindegyikük által rajongásig szeretett szabadidős elfoglaltságban.

 Fotó:Marcali GáborEbben nagy segítsége volt a szerkesztőségnek Iván, aki szerb nemzetiségű fogvatartott, viszont anyanyelvi szinten beszél angolul. Ez egyébként a közös nyelv a külföldi elítéltek és az őrök között is. A cél egyfajta nyelvtanítás – emelték ki a rádiósok. De nem a legbonyolultabb nyelvtani szabályokat szeretnék elmagyarázni a nem magyar ajkú társaiknak, sokkal inkább a hétköznapokban segítenék őket. Ennek megfelelően a tervezett leckék között szerepel a napszaknak megfelelő köszönés elsajátítása, a kérem és az akarom közötti különbségek megértetése és az a számunkra egyszerűnek tűnő dolog is, hogy hogyan kell elmondani, ha fáj valamijük.

A Sing Sing Fm Győrben egyébként is megjelenő börtöninfók helyet kapnak az angol nyelvű műsorban is, valamint a sokakat érintő, büntetés-végrehajtással kapcsolatos jogszabály-módosításokról is beszámolna a műsor szerkesztője. Iván nagyon szereti a történelmet, különösen érdekesnek találja hazánk múltját, így első műsorában hallgatóinak mesélt Magyarország kultúrájáról, földrajzi elhelyezkedéséről, de kiemelte a fővárost, Budapestet, és a legfontosabb látnivalókat is.
A visszajelzések nagyon pozitívak. Az intézmény vezetése is üdvözölte a kezdeményezést, a külföldi hallgatóság pedig először meglepődött, hogy rájuk is gondoltak a rádiósok, de nagy örömmel fogadták a műsorokat, és minden héten várják az újabb adást.

Bajzát Zsuzsanna, Győr+ Rádió