A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön, valamint a Börtönmúzeum együttműködése eredményeként, 2018. július 11-én a sátoraljaújhelyi bv. intézetben is látható volt az Arany 200 busz tárlata.

(fotó: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön)

A Petőfi Irodalmi Múzeum által egy átalakított buszon rendezett mozgókiállítás tavaly indult egyéves országjárására és a határontúli magyarlakta vidékekre, hogy Arany János születésének bicentenáriumán így vigye hírét a költő munkásságának, így vigye közelebb életművét azokhoz, akik a különböző településeken vendégül látják a buszt. A mozgótárlat a rendezők szándéka szerint: „egyedi látványvilágú kiállítás, mely versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A buszba manuális játékok és a digitális eszközök is beépítésre kerültek, melyek nem csupán szórakoztató élményt nyújtanak, de mélyebb tudást is közvetítenek. A kiállításhoz kérhető tárlatvezetés illetve foglalkozás is, hiszen a buszt minden helyszínen múzeumpedagógus kollégák kísérik.”

(fotó: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön)

Így volt ez Sátoraljaújhelyen is, ahol két hétig A Magyar Nyelv Múzeumának múzeumpedagógusa koordinálta a helyi és a városkörnyéki helyszíneken a megjelenéseket. A Börtönmúzeummal fennálló jó szakmai kapcsolatnak és az intézeti vezetés nyitottságának köszönhetően a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön állománya és elítéltjei számára is lehetőség nyílt az interaktív kiállítás megtekintésére, amikor a regionális média érdeklődését is felkeltve, az intézet falai közé begördült az Arany 200 busz.


(fotó: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön)

(fotó: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön)