Október 26-án Csóti András bv. altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka ünnepélyes keretek között adta át az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet solti objektumának új fogvatartotti körletépületét. A 730 millió forintos, fogvatartotti munkáltatás bevonásával készült beruházás révén 108 férőhellyel, mintegy 920-ra nőtt az állampusztai börtön befogadóképessége.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Ünnepi beszédében Csóti András bv. altábornagy felelevenítette, hogy a közelmúltban számtalan új fejlesztést valósított meg a szervezet, amelyek mindegyike a kiemelt célokhoz, a teljes foglalkoztatás megvalósításához és a férőhelybővítéshez kapcsolódtak. A jelentős eredmények között említette többek között a legutóbbi beruházást, amelynek köszönhetően a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet területén és a Pálhalmai Agrospeciál Kft. üzemeltetésében működő, és október 25-én átadott megújult higiénikus mosoda újabb 150 fogvatartott számára biztosít munkalehetőséget. Ezt jó példának nevezte, ami azt is bizonyítja, hogy a büntetés-végrehajtás  zökkenőmentesen, eredményesen és maradéktalanul képes megvalósítani a számára kitűzött célokat.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Csóti András örömét fejezte ki, hogy az új, európai színvonalú solti körletépület a kor biztonsági kihívásainak, a jog- és szakszerű fogvatartás minden követelményének megfelelő környezetet biztosít majd az itt elhelyezendő fogvatartottaknak, egyúttal kiváló munkakörülményeket biztosít az itt dolgozók számára is. Ezt követően a kormány férőhelybővítési programjával kapcsolatban kiemelte, hogy a 2018-ig megépülő kilenc új börtön biztosítéka a korszerű és modern büntetés-végrehajtási rendszernek. A hatezer új férőhely kialakítása várhatóan 100 százalék alá csökkenti a börtönök telítettségét, a 2500 új munkatárs pedig tovább növeli a szakmai hatékonyságot.

Az országos parancsnok emlékeztetett rá, hogy 2010-ben új korszak kezdődött a magyar büntetés-végrehajtás történetében, hiszen a szervezet a Belügyminisztérium irányítása alá került és megújultak a belső szakmai célkitűzései. Megfogalmazódott a munka törvényi alapjainak megújítása is. Ennek eredményeként az Országgyűlés 2013-ban elfogadta az új büntetés-végrehajtási kódexet, amely 2015. január 1-jével lépett hatályba. Az új törvény egyik hangsúlyos feladata a fogvatartottak foglalkoztatásának megoldása volt, hiszen a reintegráció egyik legfontosabb eszköze a munkavégzés, valamint a tanulás, az új ismeretek szerzése – fogalmazott. A büntetés-végrehajtási rendszerben a 2010-ben még 60 százalék körüli foglalkoztatási mutató jelenleg 87 százalék – mondta, hozzátéve, hogy megoldásra vár ugyanakkor a túlzsúfoltság felszámolása is. A solti, új fogvatartotti körlet is ennek a programnak a része.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Füzesi Viktor bv. ezredes, az Állampusztai Országos Bv. Intézet parancsnoka a beruházásról elmondta: az új körlet mellett egy új szennyvíztisztító-telepet is üzembe helyeztek. Az idén márciusban megkezdett munkák során a mintegy 1200 négyzetméter alapterületű épületben harminchat – köztük egy mozgáskorlátozottak elhelyezésére szolgáló –, egyenként háromfős zárkát alakítottak ki. Az épület mellett a régi biztonsági kerítést is újra cserélték és csaknem két kilométer hosszan bővítették.

 

 

Új ivóvíz-gerincvezetéket építettek, a tartalék energiaellátást biztosító aggregátort pedig korszerűbbre cserélték. Az épület felszerelését, a zárkák belső berendezését a belső ellátás keretében a büntetés-végrehajtás 100 százalékig állami tulajdonú és fogvatartottak foglalkoztatását ellátó gazdasági társaságai gyártották.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

A beruházással a büntetés-végrehajtási szervezet harminchat új munkahelyet is teremtett – mondta Füzesi Viktor, majd bejelentette, hogy az állampusztai fejlesztések következő ütemében jövő tavasszal megkezdődhet egy újabb, "F" jelű körletépület építése, amivel további 146 férőhellyel bővül az intézet.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Az ünnepélyes szalagátvágást követően, és az új körletrész megtekintése után a hagyományokhoz híven a vezetők még egy facsemetét is elültettek. 

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Fotó: BvOP - Apró Andrea