Ünnepélyes keretek között október 25-én adták át a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet III. objektumában kialakított új higiénikus mosodát. A beruházás több mint 400 millió forintból, fogvatartotti munkáltatás bevonásával valósult meg. Az üzemben három műszakban összesen 150 fogvatartott végezhet majd munkát.

Fotó: BvOP - Apró AndreaA rendezvény résztvevőit Cséri Zoltán bv. dandártábornok, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka köszöntötte, majd átadta a szót Szántó Józsefnek, a Pálhalmai Agrospeciál Kft. ügyvezető igazgatójának, aki a beruházás eredményeit ismertette. Szántó József kiemelte, hogy az új mosodában partnereiknek olyan minőségi szolgáltatást fognak nyújtani, ami versenyképes, magas színvonalú és a társadalom szempontjából is hasznos. Egyúttal köszönetet  mondott a támogatóknak és segítőknek, akik hozzájárultak a beruházás megvalósulásához. Végezetül a résztvevőket biztosította arról, hogy nagy lelkesedéssel, a jó gazda gondosságával, valamint a jogszabályoknak és az elvárásoknak megfelelően üzemeltetik majd a mosodát.  

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Az ünnepség elöljárója Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára volt, aki beszédében a beruházás jelentőségére hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy ezzel a fejlesztéssel újabb képességgel bővült és nagyobb hatékonysággal tud működni a büntetés-végrehajtás, amelynek munkáját és fejlesztéseit továbbra is mindenben segíti majd a kormány. Az államtitkár megjegyezte, hogy a szervezetnél végzett szakmai munka hosszú idő óta eredményes, hiszen 2010 óta töretlen a fejlődés a fogvatartottak foglalkoztatásában. Ezt bizonyítja, hogy a fogvatartottak foglalkoztatása 2010 óta a korábbi mintegy 60 százalékról 87 százalékra nőtt. Előrevetítette: a jövőben is sok feladat hárul majd a büntetés-végrehajtásra a börtönépítések miatt.

fotó: BvOP Apró Andrea

Tasnádi László hangsúlyozta: a társadalom és a kormány jogos elvárása, hogy minden munkaképes fogvatartott dolgozzon. Ez természetesen a büntetés-végrehajtás számára is az egyik kiemelt feladat, ugyanis a munkavégzés a reintegráció rendkívül fontos eszköze, amely rendszeres életvitelhez szoktat, elősegíti az önbecsülés és a felelősségérzet növekedését, lehetővé teszi a tartási költségekhez hozzájárulást, és a tartalékolást a szabadulásra.

 

Fotó: BvOP - Apró Andrea

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben korábban is működött egy kisebb mosoda, amely elsősorban a fogvatartotti formaruhák tisztítását végezte. Az épület átépítésében és felújításában természetesen a fogvatartottak is részt vettek: húsz rab közel 15 ezer munkaórában dolgozott a mosoda kialakításában. A beszédeket követően és az ünnepélyes szalagátvágás után a résztvevők megtekintették az új mosodát.

Fotó: BvOP - Apró AndreaAz új üzem teljes mértékben megfelel a higiénikus mosoda követelményeinek, az energiatakarékos működést a lehető legkorszerűbb technológiai berendezések biztosítják. A mosodát a jelenleg legmodernebb gőzfejlesztő látja el energiával.

Fotó: BvOP - Apró Andrea


A büntetés-végrehajtási szervezet mosodai szolgáltatását a Pálhalmai Agrospeciál Kft. két üzemében, a pálhalmai börtönben és a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet III. objektumában kialakított mosodában végzi. A két mosoda összesen 3 millió kilogramm textilt képes kezelni évente, ezzel a büntetés-végrehajtás cége egyike lett az ország legnagyobb ágazati szolgáltatóinak.

Fotó: BvOP - Apró Andrea


A Pálhalmai Agrospeciál Kft. a tizenkét 100%-ban állami tulajdonban lévő büntetés-végrehajtási gazdasági társaság egyike. A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén működő, sokrétű tevékenységet folytató kft. jelenleg 650-700 fogvatartottnak biztosít munkát, tevékenysége alapvetően mezőgazdasági jellegű, azonban a növénytermesztés és az állattenyésztés mellett egyre jelentősebb a cég ipari-szolgáltatási profilja.
A kft. mosodai partnereinek nagy része állami intézmény, de a kórházakon és a börtönökön túl piaci megrendelőknek, kollégiumoknak, neves szállodáknak is dolgoznak az elítéltek.

Fotó: BvOP - Apró Andrea