Körletfelügyelő

Szakorvos

Szakápoló

Szakács, Raktáros, szakmunkás

Így felvételizz a Gyűjtőbe!


Aki biztos állást keres Budapesten, elmúlt 18 éves, de még nincs 55, és nem idegenkedik a hivatásos szolgálat jelentette felelősségtől, annak érdemes megfontolnia a büntetés-végrehajtás ajánlatát. A Budapesti Fegyház és Börtönben ugyanis több nyitott pozíció is várja a jelentkezőket.
Bár a most épülő büntetés-végrehajtási intézetekbe folyamatosan veszik fel az embereket, egy olyan nagy múltú fegyház, mint a Budapesti Fegyház és Börtön is várja azokat, akik a büntetés-végrehajtás kötelékében találják meg a stabil munkahelyet.


Kenyeres Angéla, a Gyűjtő Személyügyi és Szociális osztályának előadója elmondta, hogy csak körletfelügyelőnek két tucat új emberre lenne szükség, de az ország harmadik legnagyobb bv-intézetében több más poszt is várja az érdeklődőket.
Érdekesség, hogy a jelentkezők hatvan százaléka nő, bár egyes pozíciókra elsősorban férfiakat várnak, épp ezért azokat a női munkavállalóknak, akiknek nem jut azonnal állás, nyilvántartásba veszik és értesítik őket, ha megnyílik egy pozíció.
A jelentkezők első rostája egy látogatás az intézet A objektumának bal csillagában. Itt rögtön kiderül, ha valaki nem szeretne rácsok és szürke falak között dolgozni. Az érdeklődők beszélhetnek az osztályvezetőkkel, majd várhatják az emailen vagy postán érkező felvételi csomagot. Ennek kitöltésével kezdődik a tényleges felvételi eljárás, melynek során fizikai, pszichikai és egészségügyi alkalmasságot is vizsgálnak.
Ugyan a fiatalabb jelentkezők többségének nem okoz gondot a fizikai felmérés, nem árt tudni, mire is készüljön, aki a bv-nél akar dolgozni, mint hivatásos. Az 57/2009. IM-ÖM-PTNM rendelet korosztályonként eltérő eredményeket enged a feladatoknál. A  kötelező 2000 méteres futás mellett t négy szabadon választott gyakorlatot (felülés, fekvőtámasz, fekvenyomás, húzódzkodás, ingafutás, helyből távolugrás) kell az elvártak szerint végrehajtani.
Kenyeres Angéla az elvárt fizikai és egészségügyi jellemzőkön túl megemlíti, hogy aki a büntetés-végrehajtásnál szeretne dolgozni, annál nem árt, ha rendelkezik az átlagnál magasabb stressztűrő képességgel, hiszen el kell bírnia azt a terhet, hogy olykor felügyelőként 100-120 ember mindennapjai felett rendelkezik. Emellett vállalni kell a 12/24-12/48-as váltásos szolgálattal járó kötelmeket.
Aki minden követelménynek megfelel, annak már csak a Nemzeti Védelmi Szolgálat életvitel-ellenőrzésén kell átesnie és kezdődhet a képzése. A rendvédelmi szerveknél egyedülálló módon a hat és fél hónapos kiképzést a jelentkező nem, mint tanuló, hanem mint a bv. szervezetben szolgálati viszonnyal rendelkező tagja csinálhatja végig, ami alatt már fizetés jár. A büntetés-végrehajtás amúgy is támogatja a szakmai képzéseket, így lehetőség van, mindössze egy év szolgálati viszony után jelentkezni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bv-szakirányú képzésére, amit elvégezve tisztként szolgálhat tovább.


Fontos tudni, hogy nem kizárólag az egyetem jelent továbblépést a körleten dolgozók számára. Több felügyelő került már át a nyilvántartási vagy pénzügyi részlegre , segédelőadói beosztásba. Aki pedig kellő tapasztalattal rendelkezik és elvégzi a középfokú bv-s képzést, főfelügyelő lehet a körleten, vagy a biztonsági szakterületen, de bekerülhet a speciális feladatokat ellátó műveleti csoportba is .