2016. szeptember 15-én, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szervezésében, a Fővárosi Bv. Intézetben a bűnügyi nyilvántartást vezető és bűnügyi igazgatás területén együttműködő szervezetek műhelybeszélgetéssel egybekötött szakmai napot tartottak.

A meghívottakat Kovács Mihály bv. ezredes, a Központi Szállítási és Nyilvántartási Főosztály vezetője köszöntötte, majd a büntetés-végrehajtási nyilvántartási rendszerekről és együttműködésekről Veszeli Dániel bv. alezredes, főosztályvezető-helyettes számolt be.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

A meghívott szervezetek képviselői kivétel nélkül aktuális és releváns témákat dolgoztak fel: Dr. Balázs László r. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Főosztályának vezetője a migrációs helyzet kezeléséről, és az ezzel kapcsolatos koordinációs, valamint igazgatási feladatokról számolt be, ezt követően Dr. Anti Csaba r. alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Elemző Értékelő Főosztályának főosztályvezető-helyettese bemutatta a 2016-ban rendszerbe álló „Alfonz” személyleírási rendszert. Nagyné Bánovics Szilvia, a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet Daktiloszkópiai Szakértői Osztályának vezetője az ujjnyomat vételnek és elemzésnek, mint a biometrikus bűnügyi nyilvántartások vezető ágának aktuális kérdéseiről adott tájékoztatót, majd Pöltl József r. ezredes, a Terrorelhárítási Központ III. Felderítési Főosztályának vezetője ismertette a töredékadatok és részinformációk rendelkezésre állásának és kezelésének fontosságát. Dr. Korom Rita, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Bűnügyi Nyilvántartó Hatóságának vezetője a tervezett szervezeti átalakításról, és ennek a közhiteles nyilvántartások vezetésére gyakorolt várható hatásairól tájékoztatta a résztvevőket.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

A műhelybeszélgetés során az önálló nyilvántartások átjárhatósága, a folyamatba épített adatáramlási lehetőségek és a célhoz kötött csoportos adatkezelés kérdései kerültek elő. A szakmai nap zárásaként a meghívottak megtekinthették a Fővárosi Bv. Intézet III. számú objektumát.