A börtönben is fontos szerepet töltenek be a gyermekek, hiszen talán az ő távollétük az, ami a leginkább megviseli az elítélteket, akiknek a büntetésük miatt nehezebb ellátni a szülői feladatokat. Annak érdekében, hogy az a fizikai és lelki távolság, amely terhet ró a fogvatartottakra és velük együtt a gyermekeikre is, a lehető legkisebb mértékre csökkenjen, ma a börtönök többségében, gyermekbarát, úgynevezett családi látogatóhelyiségeket, alakítottunk ki és a jövőben is arra törekszünk, hogy minden büntetés-végrehajtási intézetben kialakításra kerüljenek ilyen helyiségek.

A Büntetés-végrehajtási Szervezet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az elítéltek a szabadságvesztés büntetésük ideje alatt, családtagjaikkal továbbra is szoros köteléket ápoljanak, így biztosítva a támogató családi hátteret, ami segít abban, hogy a szabadulásukat követően a fogvatartottak bizalommal térhessenek vissza a szabad életbe. Továbbá fontos szempont az is, hogy a gyermekeket ne viselje meg az a szigorú közeg, amivel a büntetés-végrehajtási intézetekben szembesülhetnek és így ne rossz élményként maradjon meg bennük az, hogy újra láthatják szüleiket.

Fotó: BvOP Kommunikációs Főosztály

A büntetés-végrehajtásban a Gyermeknap a fogvatartottaknak is fontos, ezért jó néhány büntetés-végrehajtási intézetben erre tekintettel több helyen is rendkívüli látogatófogadással készülnek, amelynek keretében az elítéltek hosszabb időtartamban, kötetlenebb légkörben tölthetik el látogatási idejüket gyermekükkel.

Fotó: BvOP Kommunikációs Főosztály