Újabb alkotás a balassagyarmati börtönből. Ezúttal egy nagyméretű, szarvast ábrázoló fa szobrot készítettek különleges módszerrel az elítéltek, amelyet a korábbi munkáiknak is helyet adó terényi művésztelepen helyeztek el. A „Csodaszarvas” átadó ünnepségét június 23-án tartották a Nógrád megyei településen, ahol köszöntőt mondott a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka is.

Az Arttéka Művészet Határok Nélkül Egyesület művészekből álló civil szervezet. Elnöke, Lencsés Zsolt festőművész irányította, Karaba Tamás építész és Párkányi Raab Péter pedig észrevételeivel segítette a börtön Szent Mihály kápolnájának megújítását, amely nagyrészt fogvatartottak munkájának köszönhetően készült el.

A  fogvatartottak művészi tevékenységének kezdetét jelentette az a projekt, a elítéltek és a művészet kapcsolata azonban a pályázat befejeztével sem szakadt meg. 
A következő jelentős program „A harangok nem ismernek határokat” címmel valósult meg. Ennek keretében műhelyt alakítottunk ki a börtönben, ahol a pályázat faipari munkái készültek.  A 2014-ben átadott látványosságokat követően a műhelyben készültek például a város üdvözlő táblái, valamint a múzeumok éjszakáján bemutatott középkori kínzóeszközök utánzatai is.

A műhely adta lehetőségek és a művészekkel való eredményes együttműködésnek köszönhetően fafaragó foglalkozássorozat is indult, amelynek része volt a palóc áttört fafaragás "átmentése" is. Mivel a mesterség művelői már igen csekély számban képviselik ezt a művészeti irányt, a fogvatartottak bevonásával jelentősen nőtt a szakemberek száma. A munkát Egri István fafaragó mester irányította. Számos művészeti alkotás jött létre, sőt, kiállítás is nyílt a balassagyarmati Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumában  a fogvatartottak munkáiból. 2015-ben a palóc áttört fafaragás Nógrádikum díjban részesült. A fenti művészeti értékeinknek köszönhetően a „Balassagyarmati börtön és kápolna” 2015-ben szintén elnyerte a kitüntető Nógrádikum címet. 

Fotó: Lelovics Zoltán


Az Arttéka Művészet Határok Nélkül Egyesület és a Balassagyarmati Fegyház és Börtön együttműködésének újabb állomásához érkeztünk  a most felavatott  szoborral.  A magyar mitológiából származó Csodaszarvas-motívum Párkányi Raab Péter szobrászművész a szkíta csodaszarvast idéző tervei alapján, az intézet faipari műhelyében készült. Anyagában szárított tátrai vörösfenyő tömbösítve, faragva, szarvai gyöngyössolymosi ötvenéves megmunkált szőlőtőkék.

Fotó: Lelovics Zoltán

Az átadó ünnepségen köszöntőt mondott Csóti András bv. altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, valamint fellépett az intézet fogvatartottaiból hat éve alakult Fórum színház is.

Fotó: MTI - Komka Péter

F

A fogvatartottak számára is kihívást jelentő előadás közönségének sorai között jelen volt Balla Mihály országgyűlési képviselő, Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke, a házigazda Lencsés Zsolt festőművész, Párkányi Raab Péter szobrászművész, Egri István fafaragó, Gránitz Miklós fotóművész, Budai István bv. ezredes, a balassagyarmati börtön parancsnoka, Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere, valamint a környező települések vezetői is.

Fotó: Lelovics Zoltán


Az Arttéka Művészet Határok Nélkül Egyesület céljai között kiemelten szerepel a fogvatartottak reintegrációjának elősegítése. Az egyesület kiterjedt kapcsolatrendszerének köszönhetően nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi művészet és tudomány területén is tevékenykedik, számos kulturális és oktatási intézménnyel ápol kapcsolatot. Lencsés Zsolt festőművész, az egyesület elnöke a jövőre nézve is biztosította intézetünket arról, hogy művésztevékenységével továbbra is részt kíván venni a fogvatartottak reintegrációjának elősegítésében.