A győri börtönrádió vendége volt Dr. Feller Gábor pszichiáter főorvos, akit a pszichiátriai betegségeken kívül többnyire a mai magyar droghelyzetről kérdeztek a műsorszerkesztők.

A fogvatartottakkal végzett hatékonyabb prevenciós munkavégzéshez az intézet lehetőséget biztosít arra, hogy olyan vendégeket és előadókat hívhassanak meg, akik előadásaikkal, beszámolóikkal még eredményesebbé teszik ezt a munkát.

 Gy-M-S. Megyei Bv. Intézet

Meghívásunknak eleget téve vendégünk volt dr. Feller Gábor a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház Pszichiátriai, Mentálhigiénés és Addiktológiai Osztály főorvosa, aki régóta foglalkozik szenvedélybetegek kezelésével. A vele készített interjúból a fogvatartottak megtudhatták, milyen módszerekkel kezelik a különböző pszichiátriai betegeket és hogyan segítenek a drogfogyasztóknak szenvedélybetegségük leküzdésében.

Az elismert szakember a rádiónak beszélt a pszichiátriai munka sokrétűségéről, a mai drog- és alkoholhelyzetről: ezek a problémák jelen vannak mindennapjainkban, az alkoholizmus hazánkban népbetegségnek számít. Ezekkel a problémákkal foglalkozni kell, újra és újra szembe kell nézni velük.

A börtönrádió másik meghívott vendége az intézetünk egészségügyi osztályán szolgálatot teljesítő Böröcz Tímea zászlós, szakápoló, aki több évig dolgozott pszichiátriai osztályon. A rádiónak elmondta, hogy a győri intézet nagy hangsúlyt fektet a szenvedélybetegség kezelésére és annak leküzdésére: az intézetünkbe droghasználatért bekerült fogvatartottak a bv. keretein belül „védve” vannak a kábítószer ártó hatásától, az intézet drogprevencióval segíti őket. A szenvedélybetegek másik nagy csoportját képezik a dohányzó fogvatartottak, akikre külön „Intézeti programja” van a börtönnek.

 A beszélgetés tanulsága szerint a drogmentes élethez leginkább a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt és arra, hogy találjunk egy olyan célt vagy tevékenységet, melynek végzése során olyan pozitív megerősítést és élményt kapunk, amely tartalmassá teszi a mindennapjainkat.