A hepatitis C vírus súlyos májbetegséget okoz, és nagyon sok esetben alakul ki miatta idült májgyulladás, ami kezelés nélkül májzsugorodáshoz, illetve májrákhoz vezethet. Sokszor a vírussal fertőzöttek nem is tudják magukról, hogy betegek, mivel a kialakult krónikus májgyulladás évekig, évtizedekig is tünetmentes maradhat.

A fogvatartottak egészségének védelme, a már kialakult betegség gyógykezelése kiemelkedő fontosságú a büntetés-végrehajtási szervezetnek, így a győri intézetnek is. Idén ismét hepatitiszszűrést szerveztünk, nemcsak a fogvatartottaknak, hanem a személyi állomány tagjainak is.

Fotó: GY-M-S Megyei Bv. Intézet
A fertőzés vérből mutatható ki, tudtuk meg Dr. Csöndes Mihály hepatológus főorvostól, aki érdekes előadás keretében beszélt a fogvatartottaknak arról,  hogyan fertőznek az említett vírusok, s a fertőzöttség megállapítása után milyen lehetőségek állnak rendelkezésre az egyén gyógyulásához.

Fotó: GY-M-S Megyei Bv. Intézet

Az előadást követte a szűrés, amelyen 154 fogvatartott és 37 személyi állományú tag vett részt. A szűrést vállalók jutalma sem maradt el: minden résztvevő egy darab csokoládét kapott. A program zárásaként pedig a börtönrádiósoknak is alkalma nyílt interjút készíteni a főorvossal.

Fotó: GY-M-S Megyei Bv. Intézet