A projekt célja a közigazgatási szolgáltatások belső folyamatainak megújítása során bővíteni – a korábbi, „Felelősen, felkészülten a büntetés-végrehajtásban” című projekt eredményeire építve, annak második ütemeként – a nem minősített adatkezelést biztosító fogvatartotti nyilvántartást (Főnix rendszer), olyan infrastrukturális környezeti és programtechnikai megoldásokkal, amelyek lehetővé teszik a minősített adatok nemzeti „bizalmas” minősítési szinten történő kezelését. Ezen túlmenően folytatódik a „Felelősen, felkészülten a büntetés-végrehajtásban” című projektben megkezdett korszerűsítés: az új rendszertechnológiai környezet kialakítása vékonykliensek nagyarányú további bevezetésével.

Operatív Program: Elektronikus Közigazgatás Operatív Program
A projekt teljes költségvetése: 500 000 000,- Forint
Irányító hatóság: Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatóság
Közreműködő szervezet: VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.
Projektgazda: Belügyminisztérium

2013. január 1-je és 2014. június 30-a között a Belügyminisztérium az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében, 500 millió forintból valósítja meg a Felelősen, felkészülten a büntetés-végrehajtásban 2. ütem című kiemelt projektjét a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával együttműködésben.

A projekt keretében megvalósul a minősített adatkezelő rendszer (Főnix plusz) kialakítása, kiépítésre kerül 7 db auditált biztonsági terület, a biztonsági területek között a minősített adat elektronikus átvitelét biztosító rejtjelzett adatkapcsolat, valamint bővül a nem minősített adatok kezelését végző rendszer is. Sor kerül 1200 munkaállomás kiváltására vékonyklienssel, szükség esetén a szerverkapacitás bővítésével.

A projektnek köszönhetően, a Főnix rendszer bővítésével javul az adatcsere képesség, gyorsul az ügyintézés. Ezen kívül, a projekt eredményeként javul az alkalmazott eszközök technológia semlegessége, így a virtualizált és a nyílt forrású rendszerek későbbi alkalmazásának lehetősége. A korszerűsítésnek köszönhetően éves szinten 30 millió forinttal csökken a büntetés-végrehajtási szervezet névleges elektromos áram fogyasztása.