Az életet mentő férfi egyike annak a 642 elítéltnek, akik a reintegrációs őrizet jogintézményének köszönhetően nagyobb eséllyel illeszkedhetnek vissza a társadalomba.

Az esemény Kaposvárott a Deseda-tónál történt ma délelőtt. Az elítélt éppen akkor sétáltatta kutyáját a tó mellett a részére meghatározott reintegrációs őrizeti zónán belül, amikor egy korcsolyázó férfi alatt beszakadt a tó jege. A bajba jutott segítségére siető reintegrációs őrizetben lévő férfi az egyik közeli háznál kért létrát, párja ezzel egyidőben a segélyhívó számon kért segítséget. A férfi saját életét kockáztatva azonnal a vízben elmerülő mentésére sietett. Az olvadó jégen két darab létra és kötelek segítségével megközelítette az elsüllyedőt.  Amikor a közelébe ért, már ropogott alatta a jég, ezért az egyik létrára kötelet kötött, és belökte a jeges vízben fuldoklónak, akinek harmadszorra sikerült elkapnia azt, ez után sikerült biztonságos jégfelületre húzni. Később a kiérkező katasztrófavédelem munkatársai segítettek a partra jutásban. A gyors segítségnyújtásnak köszönhetően a bajba jutott férfi túlélte a balesetet.

A reintegrációs őrizet egy sikeres, új jogintézmény, amelynek alkalmazását a 2015. április elsején hatályba lépett új bv. törvény tette lehetővé. Bevezetésével a büntetés-végrehajtás eszköztára jelentősen bővült a sikeres társadalmi visszailleszkedés elősegítése tekintetében. Ezzel az eszközzel csökkenteni lehet az intézetek zsúfoltságát, a fogvatartás költségeit, és elősegítik az elítéltek visszailleszkedését a társadalomba.

A törvény azoknak a fogvatartottaknak ad lehetőséget a reintegrációs őrizet igénybevételére, akiket első alkalommal, nem személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt, és öt évet meg nem haladó, fogház- vagy börtönbüntetésre ítéltek, valamint vállalják a jogintézménnyel járó szabályok betartását.

A reintegrációs őrizetbe kerülő jogerősen elítéltek csak részben nyerik vissza szabadságukat, hiszen tényleges mozgásuk és tartózkodási helyük szabad megválasztása is korlátozott az őrizetük során: távozhatnak ugyan az intézetből – már a büntetés tényleges kitöltése előtt –, de csak a büntetés-végrehajtási bíró által kijelölt helyen tartózkodhatnak, amelyet szigorúan meghatározott esetekben hagyhatnak csak el.

Jelenleg (január 6-ai adat) 156 elítélt tölti a szabadságvesztését reintegrációs őrizetben. 2015. április 1-je óta összesen 642 fő esetében engedélyezték a jogintézmény alkalmazását.

A mentésről egy amatőr videó is készült, amely alább megtekinthető:

A nyitókép forrása: RTL Klub Híradó