A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet jogerős büntetésüket töltő fogvatartottjai jóvátételi munkavégzés keretében a börtönnel szemben lévő, graffitikkel elcsúfított családi ház kerítését renoválták 2018. augusztus 24-én.

Az új bv. kódex törvényi szinten vezette be a fogvatartottak kötelező foglalkoztatását, amelynek lényege, hogy minden munkaképes elítéltnek dolgoznia, illetve tanulnia kell. A büntetés-végrehajtásban jelenleg teljeskörű az elítéltek foglalkoztatása. A jóvátételi munka különlegessége, hogy a résztvevők „szabadidejükben”, díjazás nélkül, önkéntesen vesznek részt benne.

Fotó: BvOP


Több kórházban jártak már, ahol kórtermeket, műtőket festettek ki, újítottak fel. A fővárosi börtön a jóvátételi program keretében többször vett már részt városszépítési munkákban is, Budapest egy-egy „szemetesebb” részét tisztították meg az elítéltek: A Föld napján 8 fogvatartott „mentette” meg a közeli erdőt a hulladéktól.

Fotó: BvOP

Csak a közelmúltban mintegy 40 fogvatartott több száz munkaórát dolgozott a városért, és ezáltal a fővárosi lakókért.

Fotó: BvOP

Az elítéltek szívesen vállalják a munkát, segít nekik abban, hogy a társadalom hasznos tagjának érezzék magukat, hogy csökkenjen a bűncselekményük miatt a társadalom irányába érzett szégyenérzet, bűntudat, nem utolsósorban pedig változatosságot is hoz a bezárva töltött mindennapokba a kinti munka. Az önkéntes jelentkezők száma szinte mindig meghaladja a meghatározott létszámot, azonban természetesen csak az vehet részt benne, aki bűncselekménye, személyisége, addigi munkavégzése alapján megbízható, nem jelent kockázatot a kültéri munkáltatásban való részvétele.