Kecskeméti elítéltek adtak műsort az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthonában (ÉNO) élőknek és az SOS Gyermekfalu lakóinak. A hátrányos helyzetben lévő fiataloknak nem mindennapi előadásban volt részük azáltal, hogy elítéltek idézték meg számukra az ünnepi hangulatot.

A Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet a bv. szervezet országos jóvátételi programjához csatlakozva kereste meg a rászorulókat különböző felajánlásokkal, hogy segítsék és szebbé tegyék a hétköznapjaikat. E program részeként látogattunk el az SOS Gyermekfaluba és az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthonába is.

Fotó: Bkkm. Bv. Intézet
A két szervezettel való együttműködésünk nem új keletű, az elítéltek a nyáron jártak már itt jóvátételi munkát végezni, és a fiatalkorú lányok korábban színi előadást mutattak be. Ilyen előzmények után szinte természetes volt, hogy a börtön részéről felajánlott karácsonyi műsort szívesen fogadták.
Az ÉNO lakói meglepődtek a számukra sok ember érkezésén, de nagyon kedvesen és érdeklődve fogadtak bennünket és az elítéltek műsorát nagy tapssal jutalmazták. Fazekasné Kiss Ilona, az otthon vezetője, elmondta, hogy nagyon fontosak számukra a külső kapcsolatok ápolása és rendezvények megjelenése az intézmény falai között.

Fotó: Bkkm. Bv. Intézet
Az ilyen események színesítik a gondozottak mindennapjait és olyan élményt adnak számukra, amire sokáig emlékeznek, az ünnepeket pedig különösen várják.
Az elítéltek késő délután már az SOS Gyermekfaluba készülődtek, ahol a kis lakók szintén izgatottan várták őket. Bugya László a Gyermekfalu igazgatója köszöntőbeszédében kiemelte: börtönbe jutni nem szép dolog, de mindenütt embernek kell maradni. Akik ma a faluba eljöttek megpróbálták a jót elhozni a gyerekek számára és ők ezt szívesen fogadják.
A műsor előtt érkező gyermekek érdeklődve figyelték az alkalmi színpadon várakozó négy elítéltet, ám az ötödiket, aki köztük foglalt helyet szinte észre sem vették, ám igencsak meglepődtek, amikor a sorok közül az ötödik elítélt az egyik Grimm mesét: "A suszter manóit" kezdte olvasni. Ez az előadás is sikert aratott a műsort tapssal jutalmazták kicsik és nagyok, de az igazi meglepetés ezután következett.

Fotó: Bkkm. Bv. Intézet
Az elítéltek az SOS Gyermekfalu lakói javára önkéntes adománygyűjtést szerveztek. Abból a pénzből ajánlottak fel, amit az elvégzett munkájukért kaptak, amit a gyűjtést kezdeményező elítélt adott át az intézmény igazgatójának. Az átadás természetesen csak egy díszes oklevél formájában történt, a felajánlott összeg banki átutaláson keresztül érkezik az SOS Gyermekfalu számlájára.
A rendezvény végén a gyermekfalu lakói köszönetüket kifejezve saját készítésű mézeskaláccsal lepték meg az elítélteket.

Fotó: Bkkm. Bv. Intézet
A karácsony a börtönben lévők számára az egyik legfontosabb ünnep és minden évben próbáljuk enyhíteni szorongásukat, amit a családjuk hiánya okoz számukra. Ilyenkor az intézettel együttműködő egyházak, karitatív szervezetek a rászorulók számára osztanak csomagot.

Fotó: Bkkm. Bv. Intézet

Ebben az évben hatvan fogvatartott kapott karácsonyi csomagot. Szenteste az ünnepi menüként vacsorára halászlét, túrós csuszát és mákos bejglit fogyaszthatnak a fogvatartottak, valamint az elítéltek ünnepi beszélőre hívhatták meg hozzátartozóikat.