Tengerészekre emlékezett a város 2016. augusztus 16-án. A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön személyi állománya és az intézetben elhelyezett fogvatartottak hatékony közreműködésével valósulhatott meg a rendezvénysorozat, amely mögé támogatóként a Honvédelmi Minisztérium és Sátoraljaújhely Város Önkormányzata mellett civil szervezetek is felsorakoztak.

Fotó: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

A Sátoraljaújhelyen született Búza Béla fedélzetmester kezdeményezésére a Magyar Tengerészek Egyesülete emléktáblát készített az 1914-ben és 1915-ben a Zenta és Warasdiner hadihajók fedélzetén életüket vesztett, sátoraljaújhelyi születésű tengerészek emlékére.

Az emléktáblát a város központjában, a megújult Hősök terén avatták fel, tengerész tiszteletadás mellett, ezután pedig katolikus börtönlelkészünk felszentelte. Az ünnepségen részt vett Horváth Lajos, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatala, Háborús Kegyeleti Igazgatóság igazgatója, Isaszegi János vezérőrnagy, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. vezetője, Szilágyi Zsolt alezredes, a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnokhelyettese, valamint a város polgármestere, Szamosvölgyi Péter és Dankó Dénes alpolgármester is.

Fotó: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Sátoraljaújhely régi katonaváros, melynek emlékeit már közel tíz éve ápolja a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön, civil szervezetekkel összefogva. Az emléktábla két oldalán elhelyezett hadilobogók is intézetünkben készültek, a fogvatartottak jóvátételi munkájának köszönhetően. Az ünnepséget intézetünk szervezte, valamint a katonai hagyományőrző alakulat is kollegáinkból állt.

Fotó: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Az ünnepségen Balogh Tamás, a TIT Hajózástörténeit egyesület elnöke elmondta, hogy az emléktábla avatása fontos pont az egyesület és a város kapcsolatában, mivel a háborúban elhunyt tengerészekről ezután már méltó helyen és módon emlékezhetnek meg a lakosok és szervezetek is. A "hajózható határfolyón" túl a tengerészet is szervesen kötődik mostantól a város életéhez.

Fotó: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön

Az avatási ünnepséget követően egy könyvbemutatóra is sor került a polgármesteri hivatal dísztermében, ahol Isaszegi vezérőrnagy mutatta be a nemrég megjelent "Hajózni szükséges" című hajózástörténeti könyvet, amely a Magyar hajózás történetét öleli föl a szakmához tartozó tudástárral együtt.

Fotó: Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön