Szeptember 22-én a Színházak Éjszakája programsorozat egyik legkülönlegesebb eseményeként a hazai börtönszínjátszás legjobbjai debütáltak a ferencvárosi Pinceszínház színpadán. A tököli elítéltek az augusztus 17-én megrendezett III. Országos Börtönszínházi Találkozó győztes előadásával léptek fel, míg a Balassagyarmati Fegyház és Börtön Fórum Színházának tagjai egy interaktív bűnmegelőzési előadást mutatták be a nagyérdeműnek.

Fotó: BvOP

A Színházak Éjszakájának programjába Kirág-lak címmel bekerülő előadás nem csupán azért volt különleges, mert színjátszói börtönbüntetésüket töltő fiatal- és felnőttkorú elítéltek voltak, hanem azért is, mert a darabot a tököli fegyintézet reintegrációs tisztje, Nagy Klára Katalin bv. százados írta és Csizmadia Csaba bv. századossal közösen a legkisebb részletekre is kiterjedő finomításokkal, hosszú hónapok munkájával állították színpadra. A fiatalkorú fogvatartottak személyiségfejlődését nagymértékben segítette az, hogy a nagykorú társaikkal közösen dolgozhattak, így megismerkedhettek a felnőttek látószögével, nézőpontjával, tanulva az érettebb emberek életfelfogásából.

Fotó: BvOP

Az immár 8 éve működő Fórum Színház bűnmegelőzési céllal készített darabjában a közönség is aktívan részt vett: István Károlyné, a balassagyarmati börtön oktatásszervezője ugyanis a darab tetőpontján lépésről lépésre világította meg a nézők számára a történet erkölcsi és morális buktatóit, a kérdésekre pedig a nézőkkel közösen találtak válaszokat. Ezt követően mindenki szemtanúja lehetett a szomorú végkifejletnek is.

Fotó: BvOP

A fellépések előzményeként az augusztus 17-én immár harmadik ízben megrendezett kreatív energiákat megmozgató és a társadalmi visszailleszkedést nagyban elősegítő országos börtönszínházi seregszemle szolgált, amelyre majd minden hazai fegyintézet jelentkezett. A színházi versenyhez szám szerint 16 börtön színjátszótársulata, és közel 150 fogvatartottja csatlakozott, az előadások színrevitelében pedig a büntetés-végrehajtás reintegrációs tisztjei mellett drámapedagógusok és elismert színművészek és rendezők is részt vettek.Minden hazai börtönben működik irodalmi és színjátszó szakkör. Elsősorban a szabálykövető és jó magaviseletű, önkéntes alapon jelentkező fogvatartottak, a börtönben végzett munka után, szabadidejükben vehetnek részt a próbákon. A csoportok fellépnek a többi rab előtt, és időnként jóvátételi programokon, karácsonykor, húsvétkor, vagy éppen anyák napján készülnek műsorral az időseknek, árváknak, betegeknek. Fellépéseiket sokszor még adománygyűjtésre is felhasználják, s az így befolyt összegből támogatják a rászorulókat.A bv. intézetekben működő színtársulatok és drámacsoportok egy sajátos színfoltot jelentenek a reintegrációs munkában, hatékony eszközei az elítéltek személyiségének jobb irányba mozdításának. A színjátszás magabiztosabbá és együttműködőbbé teszi az elítélteket, fejleszti beszédkészségüket, növeli kreativitásukat, de a fegyelemre és a koncentrációra is jótékony hatással van. Nem csoda, hogy annak eredményeit már jó ideje a börtönök falai mögött is igyekeznek kamatoztatni. A szegedi Csillagbörtönben megalakult első hazai börtönszínjátszó társulat, az Álló Idő Színház 1989-es ténykedése óta már számos helyen bizonyította létjogosultságát a projekt.

Fotó: BvOP