Több hónapos előkészület végeredményeként az EFOP-1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú, „Fogvatartottak reintegrációja” elnevezésű kiemelt projekt keretében a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottai a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért szervezet együttműködésével 2018. július 13-án a Gyulai Almásy - kastély parkjában jótékonysági rendezvényen vettek részt.

Intézetünk számára az alapfeladatok ellátása mellett kiemelt célkitűzés a fogvatartottak reintegrációján keresztül a közvetlen civil társadalmi felelősségvállalás. Az utóbbi évek során kiemelt fontosságúvá vált olyan alapítványokkal, egyesületekkel való együttműködés mely valamilyen formában beteg, hátrányos helyzetű gyermekekhez kötött. 

Ez év tavaszán szintén egy ilyen felkérés érkezet a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért szervezet részéről. Az intézetünkben jelenleg is folyó EFOP-1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú, „Fogvatartottak reintegrációja” elnevezésű kiemelt projekt egyértelműen lehetőséget biztosított az esemény lebonyolítására. Földesi Éva EFOP koordinátor, valamint az Alapítvány kuratóriuma egy kiállítást álmodott meg, mely a fogvatartottak által készített grafikákból, festményekből áll.

Grafikák - Fotó: Sal Andras c. bv. ftzls.

Folyamatos egyeztetéseket követően egész napos program körvonalai kezdtek kirajzolódni egy impozáns környezetben Magyarország egyik legszebb parkjában a Gyulai Almásy - kastélyban, ahol Dombi Ildikó ügyvezető igazgató asszony otthont teremtett a rendezvénynek. Az előkészületek hónapjai, hetei gyorsan teltek, mint ahogy az alkotás is gyorsan készültek. A fogvatartottak csoportos foglalkozások keretein belül önkéntesen vállalva tele izgalommal, várakozással készítették képeiket. 

Földesi Éva EFOP koordinátor - Fotó: Sal András c. bv. ftzls.

Az Almásy - Kastély parkja a rendezvény napján szikrázó, kellemes napsütésben várta a gyermekeket, szüleiket és a meghívott vendégeket, akikhez csatlakozott néhány civil látogató is, akik a park szomszédságában lévő Európában egyetlen éppen maradt gótikus síkvidéki erődítményét a Gyulai Várat látogatták meg.  Az egész napos programot Gyula Város Polgármestere Dr. Görgényi Ernő nyitotta meg, aki kiemelte, hogy „A program helyi megrendezése arra utal, hogy Gyulán jól érzik magukat a civil szervezetek, amelyek minden alkalommal sok helyi polgárt tudnak bevonni eseményeikbe. Hozzátette, hogy örömteli a helyi büntetés-végrehajtás és a cukorbetegeket támogató alapítvány összefogása.”(Gyulai Hírlap online).

Dr. Görgényi Ernő - Gyula Város polgármestere - Fotó: Sal András c. bv. ftzls.

Ezt követően Hafenscher Csaba Zoltán bv. ezredes, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka a jóvátételi programot mutatta be, valamint rámutatott arra, hogy a társadalom feladata esélyt adni az egykori fogvatartottaknak, akik szabadulásuk után igyekeznek visszailleszkedni a civil társadalomba. „Nehéz úgy beilleszkedni, ha valakiről eleve elutasítóan beszélnek. Sok olyan fogvatartott van itt is, akiktől én magam is sokat tanulok a mindennapokban.” (Gyulai Hírlap online).

Hefenscher Csaba Zoltán bv ezredes - Fotó: Sal András c. bv. ftzls.

Végezetül a Diaboló Alapítvány kuratóriumi elnöke Kosznáné Dr. Pule Ilona meghatározó napnak véli azt, amikor két hátrányos helyzetben lévő csoport egy jó ügyért ténykedik.

Kosznáné Dr Pule Ilona Diaboló Alapítván elnöke - Fotó: Sal András c. bv. ftzls.

A köszöntők végeztével a Diaboló Alapítvány gyermekei tiszteltbeli Hétpöttyös Katicákká fogadták a vendégeket.

Tiszteletbeli Hétpöttyös Katicák - Fotó: Sal András c. bv. ftzls.

A megnyitót követően a gyermekek, szülők, hozzátartozók egy e napra készült természetesen diabetikus vagy, ahogy egy gyermek megfogalmazta „mindentől mentes” tortával indult útjára a programokban gazdag nap. 

Minden mentes torta - Fotó: Sal András c. bv. ftzls.

A fogvatartottak által készített alkotások a kastélyparkban kerültek kiállításra, melyet a látogatok kötetlenül megtekinthettek, és akinek tetszését elnyert valamelyik grafika vételi árat jegyeztethetett be.

Kiállítás - Fotó: Sal András c. bv. ftzls.

Mind e közben a fogvatartottak és a gyermekek négy festővásznon hangulatfestésen vehettek részt, ahol szabadon választott témában festhettek. További programként testzsír és vércukormérés, kézműves foglalkozások, gyermekek tánca, éneke, citera zenéje csendült fel az idilli környezetben.

Vércukormérés - Fotó: Sal András c. bv. ftzls.

Vérnyomás mérés - Fotó: SaA rendezvény fénypontját a hangulatfestett képek árverezését megelőzően gyermekek, szülők, fogvatartottak, alapítványi tagok együtt énekelték el a Valahol Európában – Zene az kell című dalt, mely osztatlan sikert aratott.

Közös dal - Fotó: Sal András c. bv. ftzls.

Végezetül a gyermekek és fogvatartottak által megalkotott képek árverése következett nagy izgalmak közepette. Természetesen fontos volt a szervezőknek, hogy olyan célt tűzzenek ki maguk elé, mely konkrét segítséget nyújt a rászorulóknak. Ezért az Alapítvány segítségével egy olyan Diaboló Pikk-Pakk csomag megalkotásának lehetősége körvonalazódott, ami a kezdeti nehézségeken segíti át a frissen cukorbeteggé vált gyermekeket és szüleiket. Ebben a Pakkban digitális speciális mérleg, hűtőtáska és egyéb mindennapi eszközök találhatóak, amik a megváltozott életvitel megkezdéséhez elengedhetetlenek. mellé álltak.Diaboló Pikk-Pakk - Fotó: Sal András c. bv. ftzls.

A négy hangulatfestett kép árverezése sikeresen lezajlott, majd a kuratórium tagjai végeredményként a több mint ötven képből 23 gazdára talált képek megvásárlásából befolyt közel 1 milliós végösszeggel, örömkönnyeikkel küszködve a támogatóknak, fogvatartottaknak is köszönetet mondtak, hogy egy ilyen fontos és jó ügy mellé álltak.