A katasztrófavédelem megbízásából régi tűzoltókocsikat javítanak és építenek újjá jóvátételi munka keretében a márianosztrai fogvatartottak. A restaurált járművet az intézet parancsnokhelyettese adta át a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak május 3-án, a jubileumi, 25. Tűzoltó Napi ünnepségükön.

Fotó: Apró Andrea - BvOPA Márianosztrai Fegyház és Börtön 18 hozzáértő fogvatartottja több hónapon át, napi munkája után, szabadidejében dolgozott azon, hogy a régi, még állati erővel hajtott tűzoltókocsi visszanyerje hajdani formáját. Némelyik hiányzó alkatrészt képek, rajzok alapján kellett kialakítaniuk. Az elítéltek faipari és fémipari munkákkal, festéssel tették szebbé a járművet.

A tűzoltó szerkocsik a századforduló tűzoltását már “gépesítették”, az országszerte megalakult hivatásos tűzoltóságok munkáját jelentősen megkönnyítették. A századfordulón az egyik nagy üzem Köhler István tűzoltószer- és szivattyúgyára volt Kőbányán. 

Fotó: Apró Andrea - BvOP

A Márianosztrai Fegyház és Börtön elítéltjei által felújított szerkocsi is egy Köhler-gyártmány. A kocsi egy vidéki gyárból gördülhetett ki egy műhelyből 1899-ben. Több tűzőrségen is teljesített szolgálatot, majd Budapestre került. 1903-ban a szerkocsi a századforduló egyik legismertebb tűzeseténél is szolgálatban volt, a Párizsi Nagyáruházban keletkezett tűz oltását segítette. 

Az első ilyen módon felújított kocsit a szentendrei tűzoltóság kapta, a jelenlegi a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság dísze lett.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

A Tűzoltó Napi ünnepségen Varga Ferenc tű. dandártábornok, igazgató megköszönte az elítéltek értékteremtő munkáját, bemutatta az elmúlt évtizedekben használt tűzoltóautókat, és elmondta, hogy fontosnak tartja a történelmi emlékek megőrzését, gondozását.

Fotó: Apró Andrea - BvOP

Kovács István bv. alezredes, a márianosztrai börtön parancsnokhelyettese az átadáson elmondta, hogy a fogvatartottak önkéntesen, térítés nélkül, egyfajta jóvátételként örömmel vállalták a tűzoltókocsi felújítását.

A szakköri munka nem áll le, a fogvatartottak további járművek felújítását kezdik meg hamarosan.

Fotó: Apró Andrea - BvOP