Intézetünk színjátszó körének, a Cella Hecc Társulatnak egyik tagja elismerő oklevelet, valamint emlékplakettet vehetett át 2017. április 13-án a Békésen megtartott 44. Ünnepi Testületi Ülésen, a Beépített kellékek elnevezésű nyílt drámaírói pályázat eredményhirdetésének keretében.

A Békés város önkormányzata által az év elején meghirdetett drámaírói pályázatra történő dokumentáció megküldését több hónapos kutatómunka előzte meg a jelentkező fogvatartott részéről. A pályaműhöz az intézet könyvtára mellett a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár is segítséget nyújtott különböző irodalmi művek felajánlásával. 44. Ünnepi Képviselő-testületi Ülés, Fotó: Sal András

A testületi ülést megelőzően a szervezők invitálására alkalom nyílt egy kötetlen beszélgetésre, ahol Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, egyben a zsűri elnöke, valamint Szente Béla a Békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója zsűritagként mondott az alkotásokról kritikát; fontosnak tartották kiemelni, hogy a megjelent alkotók ne riadjanak vissza az általuk elmondott kritikáktól, építő jellegűnek szánják.Kötetlen beszélgetés a zsűrivel, Fotó: Sal András

A szakmai társalgást követően a testületi ülésen az elismerésben részesülők között foglalhattak helyet a drámaírók. Az eseményt a Himnusz elhangzása után Izsó Gábor a település polgármestere nyitotta meg, aki a múlt és jelen gazdasági és kulturális történéseiről, valamint a jövőben elérni kívánt célokról számolt be a megjelenteknek. Ezt követően a városi sportban, civil szférában kiemelkedő eredményeket elértek léphettek a színpadra, hogy elismeréseiket átvegyék. Himnusz, Fotó: Sal AndrásVégezetül a város önkormányzata által életre hívott  – Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójára megemlékezve – Beépített Kellékek című pályázat díjazottjai és elismertjei léphettek a közönség elé. Az első díjat, valamint a két különdíjat követően a Cella Hecc Társulat egyik tagja vehetett át díszoklevelet, valamint emlékplaketett Seregi Zoltántól.

Az elismert és a zsűri elnöke Seregi Zoltán színi igazgató, Fotó: Sal András

A színi direktor elmondta, hogy nem véletlen a színpadra lépés sorrendje; ha helyezésekben kellene gondolkodni, akkor egy olyan pályamű érdemelte ki az ötödik helyezést, aminek alkotója korlátozott lehetőségekkel rendelkezett a munkája folyamán. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kiírásra 41 mű érkezett. Az ünnepélyes délután zárásaként a résztvevők a Szózat eléneklésével nyomatékosították az egységet és a hovatartozásukat.