A múlt év decemberében befejeződtek a betervezett zárkafelújítási, -korszerűsítési munkálatok, de továbbra is van mit tenniük az erre a munkára beosztott fogvatartotti csoportoknak. Egyes részlegeken az ódon épület folyosói újulnak meg, van ahol pedig reintegrációs tiszti iroda kap új, hivatali ügyintézéshez méltó belsőt.

A reintegrációs (társadalomba való visszailleszkedést elősegítő) céloknak megfelelően leghatékonyabb eszközünk a munkáltatás. A hatályos jogszabályok szerint minden munkára alkalmas jogerősen elítélt fogvatartottnak dolgozni kell. Van, aki szakemberként kerül börtönbe, van, aki itt tanulja meg az építőipari – vagy egyéb más – szakma fortélyait.

Forrás: Márianosztrai Fegyház és Börtön

Természetesen olyanok is vannak, akik segédmunkásként teszik hasznossá magukat. A munkáltatás egyik módja, hogy intézetfenntartási munkák elvégzésében foglalkoztatják a fogvatartottakat. Ezen belül végeznek jelenleg is felújítási munkálatokat. Természetesen szakmai irányítás mellett, felügyelettel, jogszabályban meghatározott munkadíjért végzik feladatukat.

Forrás: Márianosztrai Fegyház és Börtön