"Hadifogolytábor és hadifogolysors a Szegedi Fegyház és Börtönben 1944-1945-ben" címmel október 6-án emlékkonferenciát és emléktábla-avatást tartottak a Szegedi Fegyház és Börtön dísztermében.

A Szegedi Fegyház és Börtön vezetése, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával, a Csongrád Megyei Kormányhivatallal, a Szeged-Csanádi Egyházmegyével és a Csongrád Megyei Levéltárral az elhunyt hadifoglyok emlékére rendezte azt a konferenciát, melyre meghívást kaptak az intézettel kapcsolatot tartó társ- és rendvédelmi szervek képviselői és az a három adatközlő, akik hadifogoly hozzátartozóik emlékeit hozták el a rendezvényre.

Fotó: BvOP - Apró Andrea
A történeti kutatások szerint a Szegedi Csillagbörtön Mars téri épületében, a megszálló Szovjet Vörös Hadsereg 1944 októberétől 1945 májusáig hadifogolytábort működtetett, ahol háromezer katona és civil veszítette életét. Akkoriban a hatszáz főre kialakított börtönben tizenkétezer főt tartottak fogva, a túlzsúfoltság hússzoros volt. Az elégtelen élelmezés és az alapvető higiénés feltételek hiánya miatt 1945 tavaszán kitört a tífuszjárvány. Egy túlélő elbeszélése szerint a hadifoglyok jelentős része nagy kínok közt, orvos, felcser és gyógyszer nélkül nyomorultul pusztult el. Az elhunytakat előbb a börtön udvarán, majd a város temetőjében jelöletlen tömegsírokba helyezték.

Fotó: BvOP - Apró Andrea A konferencia résztvevőit Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott mellett Csóti András bv. altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka köszöntötte, aki a konferencia levezető elnökeként dr. Pintér Sándor belügyminiszter, a rendezvény fővédnökének köszöntő szavait tolmácsolta, aki a hadifogoly emlékkonferencia célkitűzését a kezdetektől fogva felkarolta, azt hiánypótló jellegűnek, s a nemzeti akarat és megnyugvás, az utókor megbecsülésének nemes példájaként értékelte.

Fotó: BvOP - Apró Andrea
Ezt követően kezdődtek az előadások. Dr. Halmágyi Pál hadtörténész, Szeged 1944-es katonai megszállásáról,

Fotó: BvOP - Apró Andrea

 Dr. Farkas Csaba főlevéltáros a szovjet hadifogolytáborról,

Fotó: BvOP - Apró AndreaTikász Sándor bv. dandártábornok, intézetparancsnok, a hadifogolytáborról és az újra nyitott kerületi börtönről beszélt,

Fotó: BvOP - Apró Andrea

majd az áldozatokra emlékezett Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyéspüspök.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Bozó Bea sajtóreferens az intézet és a kormányhivatal nyári felhívására érkezett egykori hadifoglyok hozzátartozóinak emlékeiről tartott előadást.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Végül Dr. Biernacki Karol, a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója mondta el a konferencia zárógondolatait.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Délben az áldozatok emlékére, a Szegedi Fegyház és Börtön homlokzatán elhelyezett emléktábla avatásával fejeződött be a rendezvény.

Fotó: BvOP - Apró AndreaAz emléktáblát leleplezte Csóti András bv. altábornagy, országos parancsnok és Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott. Majd a hadifogolytábor lakóinak emléktábláját megszentelte Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyéspüspök, Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

Fotó: BvOP - Apró Andrea

Ezután a felszentelt emléktábla megkoszorúzásával ért véget a konferencia.

Fotó: BvOP - Apró Andrea