A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet hepatitis és AIDS-szűrést szervezett a fogvatartottak és a személyi állomány részére az AIDS világnapja alkalmából

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly az EU-tagállamokban több mint 4300 AIDS megbetegedést diagnosztizált, és hozzávetőlegesen ezren haltak meg a tünetegyüttes következtében. A fertőzéshez kapcsolódó kezelési költségek hatalmas többlet kiadást jelentenek az egyes országokban. A probléma kezelésének a szükségessége tehát komplex egészségügyi, szociális és gazdasági tényező is egyben.

Fotó: Heves Megyei Büntetés-végrehajtási IntézetAz európai trendeket vizsgálva egyértelműen megállapítható, hogy a kábítószer használat, illetve a szerhasználathoz köthető fertőző betegségek (HIV, Hepatitis C), illetve egyéb szexuális úton terjedő betegségek egyre nagyobb veszélyt jelentenek az európai börtönökre.

Fotó: Heves Megyei Büntetés-végrehajtási IntézetA WHO kezdeményezésére 1988-óta hívják fel a figyelmünket a gyógyíthatatlan betegség megelőzésére, minden december 1-én, az AIDS világnapján. Azóta a világ a HIV-fertőzöttekre, és a gyilkos kór elleni nemzetközi összefogás szükségességére figyel ezen a napon.

Fotó: Heves Megyei Büntetés-végrehajtási IntézetA Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben fontosnak tartjuk, hogy mindenki megismerje a fertőzéssel kapcsolatos veszélyeket, kockázatokat és a védekezés lehetőségeit. December 2-án a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben az AIDS világnapján, a MikoroMed Kft. munkatársai előadást tartottak a fogvatartottak részére a hepatitis C és az AIDS vírusról. Az ezt követő szűrésen 88 fogvatartott és 12 személyi állományi tag vett részt.