A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Bakony Színjátszó csoportja idős embereket örvendeztetett meg előadásával.

Az intézetünkben működő színjátszó csoport karácsony közeledtével újabb darabot vitt színpadra, melyet jóvátételi program keretében december 21-én adták elő a II. számú Idősek Otthona lakóinak és a városban működő Idősek Klubjának.

A színdarab mellett ajándékot is vittünk, hiszen a női fogvatartottak külön erre az alkalomra készítettek levendulás párnácskákat, amelyeket a bv. intézet parancsnoka adott át az intézmény vezetőjének.

Fotó: Veszprém Megyei Bv. Intézet


Ezúttal Lev Tolsztoj egyik művét, Márton bácsi karácsonyát (eredeti címe: Pánov bácsi karácsonya) adaptálta színpadra a társulat vezetője, Deribó Csaba János bv. főtörzsörmester, aki szabadidejében egy amatőr színjátszó csoportot vezet.

Fotó: Veszprém Megyei Bv. Intézet

A Bakony Színjátszó Csoport tagjai nyáron már előadtak egy nagy sikerű darabot, Bernardt: Tolmács című vígjátékát, így a mostani színdarabban már tapasztalt fogvatartottak is szerepet kaphattak, de természetesen volt közöttük olyan is, akinek ez volt az első próbálkozása.

Fotó: Veszprém Megyei Bv. Intézet

A bemutatót hetekkel ezelőtt megkezdett próbák előzték meg, lelkesen gyakoroltak a fogvatartottak a premierre.

Fotó: Veszprém Megyei Bv. Intézet

A bemutatót Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere, Némedi Lajos nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy rövid időn belül ismét egy jóvátételi programot valósítanak meg a fogvatartottak, legutóbb a novemberi Kolostorok és Kertek jóvátételi programon volt jelen. Az alpolgármester különös figyelmet szán az e-fajta kezdeményezéseknek, mert nagyon fontosnak tartja a szabadulók majdani sikeres reintegrációja szempontjából azokat az eredményeket, amelyek egy jóvátételi program hozadékai lehetnek. "A jelenlegi színdarabbal egy olyan kapocs jöhetett létre, mely túlmutat a börtön falain és mind a szabadulóknak, mind a befogadó környezetnek segítséget jelenthet a későbbi harmonikus együtt, illetve egymás mellett élésben" – fogalmazott. 

Fotó: Veszprém Megyei Bv. Intézet


A rendezés gondosan  alakította ki a díszletet is, ezért látványos megjelenéssel tudtunk a nézők elé lépni. A háttér megalkotását szintén fogvatartottak végezték, élethű kályhát, tűzhelyet, ajtót, deres ablakot festettek.

Fotó: Veszprém Megyei Bv. Intézet

Parancsnok asszony a megnyitójában kiemelte, hogy a próbák összekovácsolták a fogvatartottakat és sokat javított együttműködési készségükön, tolerancia-szintjükön, valamint segítő szándékukon. A fél órás színdarab nagy sikert aratott, az idős embereknek megható és önfeledt pillanatokat okozott, amit a darab végén hangos tapssal jutalmaztak.
Az előadás után a bv. intézet és az idősek otthona vezetője további együttműködési lehetőségekről is megállapodott.