1. Mit jelent a kényszergyógykezelés?
A kényszergyógykezelést abban az esetben rendeli el a Bíróság, ha valaki személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó bűncselekményt követ el, de elmeműködésének kóros állapota miatt nem büntethető, és tartani kell attól, hogy szabadon hagyása esetén újabb bűncselekményt fog elkövetni. A kényszergyógykezelés feltétele, hogy a betegre büntethetősége esetén egy évi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést szabnának ki. Az elmeállapot kórosságát igazságügyi elmeorvos szakértő állapítja meg, és ennek alapján rendeli el a bíróság a kényszergyógykezelést.

2. Mi a különbség a kényszergyógykezelés és a szabadságvesztés büntetés között?
A szabadságvesztés büntetés határozott ideig tart és valamely büntetés-végrehajtási intézetben, azaz köznapi nevén börtönben kell letölteni. A kényszergyógykezelés nem büntetés hanem intézkedés, a beteget nem elítélik, hanem beutalják az IMEI-be, ahol zárt, de kórházi körülmények között történik a gyógykezelés.

3. Mikor mehet haza a kényszergyógykezelt beteg, meddig tart a kezelés?
A kényszergyógykezelést a Bíróság határozatlan időre rendeli el. A felülvizsgálatra félévente kerül sor. A Bíróság a kezelőorvos és az elmeorvos-szakértő véleménye alapján dönt a kényszergyógykezelés fenntartásáról vagy megszüntetéséről. Az átlagos kezelési idő 4-5 év. 

4. Milyen feltételek mellett javasolják a KGYK megszüntetését?
Tartósan kompenzált állapot, kezeléssel való együttműködés szükséges a megszüntető javaslathoz. Fontos még, hogy a betegnek legyen elfoglalható helye a Pszichiátriai betegek otthonában vagy amennyiben a családhoz távozik, annak feltételei biztosítottak legyenek.

5. Civilben kell-e orvoshoz járni?
Igen, a területileg illetékes Pszichiátriai gondozóban kell jelentkezni az elbocsájtást követően.

6. A gyógyszerek szedését abba lehet-e hagyni?
A visszaesés elkerülése érdekében nem javasolt a gyógyszerek elhagyása. A távozás után a gyógyszerek esetleges megváltoztatása a Pszichiátriai gondozó szakorvosának a kompetenciája.